Állami Számvevőszék: Tartható az idei adósságcél

Tartható az idei adósságráta, jók a növekedési adatok, de továbbra is szükség van a reziliens költségvetési politikára – hangsúlyozza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honlapján csütörtökön megjelent közleményben, amelyben havi monitoring elemzésének megállapításait összegzi.

     Az államadósság-mutató alakulására hatást gyakorló tényezőket értékelő elemzés alapján az ÁSZ rámutat: folyamatosan javulnak a gazdasági növekedési adatok, a központi költségvetés adósságának növekedése 2021 augusztusában megállt. Ugyanakkor bizonytalanságot jelent a Covid-19 vírusjárvány negyedik hullámának erőssége – teszik hozzá.
Az elemzés szerint a központi költségvetés adóssága 2021. augusztus 31-re elérte a 37 743,8 milliárd forintot, amely 2,9 százalékkal haladta meg a 2020. év végi értéket. Ez az adósságállomány az éves tervezett költségvetési hiány összegének figyelembevételével számolva az év végére tervezett adósság 92,4 százalékának felel meg.
A devizaadósság csökkenésének kedvező folyamata szeptemberben megállt, 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvény, valamint 1 milliárd euró értékű eurókötvény kibocsátására került sor, ami a 2021. augusztus végi devizaadósság több mint negyedének felel meg.

A devizakötvény-kibocsátás a jövőbeni (elsődlegesen a Covid-19 járvány 4. hulláma jelentette) váratlan helyzetekre felkészülést szolgáló tartalékként a költségvetési politika mozgásterének bővítését is eredményezheti – emeli ki az elemzés vezetői összefoglalója.
Az elemzők rámutatnak, hogy a 2020-ban berobbant járvány okozta válság kezelése 2021-ben is a fiskális politika alapvető feladata. Az ÁSZ elemzőinek fő következtetése szerint az államadósság-mutató idei évre tervezett értéke betartható. Ugyanakkor jelentős bizonytalanságot jelent a Covid-19 járvány negyedik hullámának erőssége és ennek gazdasági, illetve költségvetési folyamatokra gyakorolt hatásai.

Az elemzők megállapították, hogy az államadósság-mutató nevezőjében szereplő GDP alakulását meghatározó tényezők jellemzően kedvezően alakultak az idei év eddig eltelt időszakában. A gazdasági növekedést elősegítette a termelés, a fogyasztás, a beruházás és a foglalkoztatás bővülése, valamint a bruttó átlagkereset trendszerű emelkedése.
Az adatok alapján levonható az a következtetés, hogy a magyar gazdaság teljesítménye közelít a válság előtti időszakhoz. Kockázatot jelez azonban, hogy a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2021 júliusában negatív értékű volt – hívják fel a figyelmet. A gazdasági folyamatokat az év hátralévő részében még bizonytalanság övezi, ezért indokolt az év hátralévő részében is a költségvetési és gazdasági adatok havi monitorozása – jelezték a számvevők.

Az államadósság-mutató tervezett alakulását alátámasztja, hogy a központi költségvetés adósságának növekedése 2021 augusztusában megállt. Az ÁSZ emlékeztet arra, hogy az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya az idei évre tervezetthez képest időarányosan mérsékelten alakult, a központi költségvetés bevételei az idei év első nyolc hónapjában kedvező arányban teljesültek.
Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az uniós programok 2021. első nyolc havi bevételei és kiadásai elmaradtak az előirányzat időarányos teljesítésétől, a tervezett bevételekből augusztus végéig mindössze 32,2 százalék folyt be, míg a kiadások 50,3 százalékon teljesültek.

Ez alapvetően arra vezethető vissza, hogy a megelőlegezett kiadásokhoz kapcsolódó bevételek később realizálódnak – jegyezték meg a közleményben.
Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy elemzésével összhangban vannak a nemzetközi szervezetek elemzései is: szeptember végén a Moody’s Investors Service minősítette fel Magyarországot, a napokban pedig a Nemzetközi Valutaalap közölte, hogy 7,6 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.
Kifejtik: a Moody’s nemzetközi hitelminősítő szeptember végén egy fokozattal javította a magyar államadósság-osztályzatot, és pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A döntés indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.


Hasonló cikkek