Államközi szerződést a Duna- és egy Ipoly-híd megépítéséről

Doborgaz és Dunakiliti között gyalogos- és kerékpáros turisták számára épül híd nemsokára. Ipolyvarbó és Őrhalom között pedig közúti híd feszülhet hamarosan, hogy azon keljenek át a gyalogosok, biciklisek és a 3,5 tonnánál könnyebb gépkocsik. 

A két beruházás megvalósításáról ma írt alá államközi szerződést Érsek Árpád, közlekedési miniszter és Mosóczi László, magyarországi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. “Mindkét híd hozzájárul a gazdaság, az idegenforgalom fejlődéséhez és a két község, valamint a közeli régiók közötti együttműködés megerősítéséhez.” – írta Facebook oldalán Érsek Árpád közlekedési miniszter.

A Duna régi medre által elválasztott Doborgazt (Dobrohošť – Dunaszerdahelyi járás) és Dunakilitit eredetileg komppal akarták összekötni, végül az ingadozó vízállás miatt a híd mellett döntöttek. A beruházás költségeit egyenlő részben állja Szlovákia és Magyarország. A szlovákiai oldalon 1.155.500 eurós költségekkel számol a terv, amely a 2014-2020-as Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretéből, valamint állami forrásból – az SZK Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma révén – és a Besztercebánya Megyei Önkormányzat hozzájárulásából fog megvalósulni.

Forrás: bumm.sk, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek