Állati inhalátorok – avagy az inhalálás receptje

Az inhalátor nem mai találmány. Hatékonysága bizonyított, lényege, hogy a légúti panaszok enyhítésére szolgáló hatóanyagot közvetlenül a légzőszervekhez juttatja el a készülék. Az azonban kevesek számára ismert, hogy a kompresszorral, porlasztóval felszerelt készítmény nem kizárólag emberek számára elérhető.

A különböző inhalációs terápia nem olyan régen kezdett elterjedni az állatgyógyászatban és természetesen ugyanolyan eredményes rajta keresztül a gyógyítás. A probléma igazából nem is a hatékonyságával, inkább a kezelés módszerében áll.

Egy jól idomított kutya ügyesen végigüli azt az 5-10-15 percet, amíg a kúra tart. De vajon mi a helyzet egy macska esetében? Vagy egy lónál, amelyik még a saját árnyékától is képes méterekre megugrani, nem hogy egy ilyen hangos, furcsa szerkezettől!

Cikkemet saját tapasztalataimra alapozom, ugyanis nekem volt „szerencsém” megismerkedni az inhalálás e formációjával, betegemben pedig egy fél tonnás, ijedős patást tisztelhettem.

A beteg erős köhögésre, sűrű orrfolyásra panaszkodott, mikor a doktor úr felírta a receptet: szteroidos gyógykezelés inhalálva. Megrökönyödve fogadtam a hírt, hiszen akkor még el nem tudtam volna képzelni, milyen lehet a lovak inhaláló eszköze. Ma már tudom: egy sima levegő kompresszorból áll, ami szorgalmasan pumpálja a gyógyfolyadékot a porlasztóba, ami pedig egy hagyományos cserépbe vezet, ahova a ló orrát kell bedugni.

Igen, nos, a kérdés, hogy hogyan vegyél rá egy lovat, hogy bedugja egy cserébe a fejét, amiből mindenféle fura vezeték áll ki. A pláne az egészben, hogy szó sincs akkumulátorról, az áramot a 220-ból kell megoldani. Ha a ló megugrik, akkor bizony mindenestül viszi a szerkezetet magával.

A történethez tudni kell, hogy a kezelt ló, akiről szó van, ebben az időben szó szerint a legártalmatlanabb dolgoktól is halálra tudott rémülni. Végül kiderült, hogy a feladatnak túl nagy feneket kerítettem, hiszen minden csak csapatmunka kérdése.

A recept, hogyan inhalálj lovat, a következő:

  1. Ne tartózkodjon senki a közelben, aki a feladathoz nem szükséges. (Senki alatt nem kizárólag embereket értek – zárd be a kutyát egy boxba, a kakasokat tereld vissza a csűrbe, stb.)
  2. A lovat az utolsó pillanatig hagyd a karámjában legelészni. (Fölöslegesen ne stresszeld az állatot az előkészületek hosszadalmas pillanataival. Lesz ideje bőven nézelődni!)
  3. Ha kész, vezesd a lovat olyan helyre, ahol van kikötő, de ha tud, könnyedén el tud vágtatni anélkül, hogy sérülést okozna bárkinek is.
  4. Ne kösd ki a lovat! Egyszerűen csak fogd a vezetőszárat. Kizárt dolog, hogy egyhelyben fog maradni 15 percen keresztül. Ha a szár megfeszül, még idegesebb lesz és balesethez vezethet a dolog.
  5. Fogd a cserepet és mutasd meg a lónak.
  6. Miután sikerült az elvágtatott patást visszavezetned a kikötőhöz, kellőképpen megnyugtattad, próbálkozz újból. 🙂
  7. Óvatosan húzd rá a cserepet a ló orrára. Ha ágaskodik, engedd, hogy kihúzza a fejét. Légy türelmes, mindent csak fokozatosan.
  8. Ha eljutottál a pontig, hogy a ló átmenetileg belenyugodott a sorsába, kérd meg a segédedet, hogy kösse össze a cserepet a kompresszorral – így megindulhat a gyógykezelés.
  9. Kapcsoljátok be a kompresszort. Igen, igen, a lónak nem fog tetszeni. Éppen ezért a szerkezet bekapcsolását egy harmadik ember végezze. Hogy tiszta legyen a kép: Te tartod a lovat, az egyes számú segéd fogja a cserép és a kompresszor közötti csövet, hogy vészhelyzet esetén széthúzhassa, a kettes számú segéd, pedig a kapcsoló felelőse.

Viccet félretéve, a ló inhalálás nem volt olyan szörnyű, mint ahogy azt előre elképzeltük. A ló természetesen ideges volt, de egy idő után azonban lazult a helyzet. A kulcsfontosságú elem, hogy mindig legyél határozott, de nyugodt, bármilyen állat esetében kell inhalátoros kezelést végezned. Ezzel a példával csak azt szerettem volna illusztrálni, hogy még a legbátortalanabb, szilajabb állatoknál is elvégezhető a kezelés. A kötelező hozzávalók: türelem és persze elővigyázatosság.

Vélemény, hozzászólás?