Állati utazások

Bármerre is sodor bennünket a víz, a házi kedvenceink mindig velünk vannak. Így aztán sokakat hoz nehéz helyzetbe a kérdés, hogy mi legyen a kisállattal, ha nyaralni megy a család? Maradjon otthon vagy vegyen részt ő is a kiránduláson?

Fontos, hogy a döntést ne az alapján hozd meg, hogy melyik számodra a legkényelmesebb, hanem vedd előre a házi állatod személyiségével kapcsolatos kérdéseket.

  • Szokott-e egyedül lenni otthon? Hogy viselkedik, ha huzamosabb távollét után hazajössz? Sok háziállatot rosszul érint a gazdi távolléte – szó szerint akár depresszióba is eshetnek.
  • Hogyan viselkedik idegen környezetben?
  • Elég szocializált-e ahhoz, hogy ne okozzon kellemetlenséget?

Ha nincs semmi kétséged afelől, hogy minden rendben lesz, akkor ne feledkezz meg tájékozódni a kiszemelt üdülőhelynél, hogy szabad-e egyáltalán házi állatot hozni, illetve, hogy a környéken lévő programlehetőségeknél nem fog-e gondot okozni az állat jelenléte. Nyilván, egy macskát nem visz magával az ember mindenhova, de a kutyát nem biztos, hogy csak úgy egy teljesen idegen környezetben egyedül lehet hagyni.

Mi az, amit semmiképp ne hagyj otthon?

Ha az állat most utazik először, lehet, nem árt magadnál tartanod egy (állatok számára kifejlesztett!) gyomornyugtató tablettát. Sok négylábú nem képes elviselni az utazással járó rázkolódást és igen hosszúra nyúlhat az utazás ideje, ha nincsen nálad megfelelő ellenszer.

Ha külföldre utazol, akkor feltétlenül javasolt magaddal vinni egy mini egészségügyi csomagot, amellyel felkészülhetsz a kisebb balesetekre. Idehaza is jó, ha van nálad, hiszen hétvégente nehéz patikát vagy állatorvosi rendelőt találni, ha úgy hozza a sors, azonban külföldön még nagyobb kihívást jelent.

Érdemes még lázra, fájdalom enyhítésére alkalmas tablettát is magadnál tartanod, azonban ebből is csak olyat, amit kifejezetten számára fejlesztették ki. Az emberi gyógyszerek többsége nem alkalmas állatok számára és komoly bajokat okozhat, ha mégis a szervezetébe kerül.

Vélemény, hozzászólás?