A pozsonyi repülőtéren betanított állatok üldözik el a társaikat

pozsonyi M.R. Štefánik repülőtéren kiképzett állatok, ragadozómadarak és vadászkutyák segítségével próbálják elriasztani az odatévedő többi állatot.

Vadászfegyvereket, repeszpisztolyt, riasztó- és figyelmeztető hangokat is használnak a felszállópáya közelében az állatok elriasztására. A prágai repülőtérrel együtt a pozsonyi repülőtér az elsők között vezetett be ilyen ijesztgetési módszereket az 1980-as években, és azóta is alkalmazza. Minderről Veronika Hauswaldová, a pozsonyi repülőtér PR-szakértője tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Elmondta, hogy a repülőtér területét és környékét éjjel-nappal figyelik a reptéri alkalmazottak. „A repülőtér területén és azon kívül azonban a kihirdetett ornitológiai zónák miatt nem lehetséges olyan mértékben alkalmazni a módszert, mint az a repülőtér számára ez kívánatos lenne” – mondta Hauswaldová. Beszélt arról is, hogy az ürgék a közelmúltban Szlovákia egyik legnagyobb kolóniáját hozta létre a pozsonyi repülőtér környékén, így a ragadozómadarak számára nagy vonzereje lett a területnek.

Az M.R. Štefánik Repülőtér csatlakozott a LIFE nemzetközi projekthez, amelynek célja a faj visszaállítása eredeti élőhelyére.

A pozsonyi repülőtér minden évben arra kéri a környező területek tulajdonosait, hogy tartsák tiszteletben az ajánlott növényfajták ültetését, hogy minimálisra csökkentsék az élelmiszerek vonzerejét a repülésra alkalmas madarak számára.

A szlovák főváros repülőterén a nyári hónapokban megnőtt az állatokkal való repülőgép-ütközések száma. A madárrajok megnövekedett előfordulása miatt júliustól augusztus végéig figyelmeztetés van érvényben a repülőtéren.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: Pixabay

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek