Állatterápiás foglalkozások a gyógyításban

Az állatok közelségében megnyugszunk, javul a közérzetünk – ezt már mindenki tapasztalhatta. Sőt akár az egészségünkre is nagy hatást gyakorolhatnak. Ma már a gyógyításban is komoly eredményei vannak az állatterápiás foglalkozásoknak.

Az állati részvétellel támogatott terápiák lényegét a pozitív ember-állat interakciók adják. Magyarországon elsősorban alapítványokon keresztül találkozhatunk állatterápiás lehetőségekkel. Ezekre jellemző, hogy sokan önkéntes munka keretében teljesítenek szolgálatot az állatokkal.

allatterapia-kutyaval

Hogyan segíthetnek az állatok a terápiás munka során?

Mentálisan sérült (pl. autista), illetve szociális problémákkal küszködő (hiperaktív, agresszív) gyerekekkel való foglalkozásban is sikeresen alkalmazzák, valamint olyan pszichológiai foglalkozások során, amikor a bántalmazott gyermek egyébként nem tudna megnyílni a felnőttek jelenlétében.

Más jellegű problémák megoldásában is nagy segítséget jelent állatok bevonása. Hazánkban elsősorban a vakvezető munkakutyák szerepe ismert, akik a mindennapok során segítenek gazdáiknak a közlekedésben, ügyeik intézésében. Ezek az állatok már kicsi koruktól fogva különleges kiképzésben részesülnek, és kiválasztásuk során nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az átlagnál sokkal barátságosabbak, nyugodtabbak, engedelmesebbek és türelmesebb, egészséges jószágok legyenek.

lovasterapia-telen

Hipnoterápia: a helyes mozgáskoordinációért

Fontos szerepe van a lovaknak is a gyógyításban – elsősorban mozgásszervi megbetegedések, mozgáskorlátozottak terápiája esetén. Mivel a lovak járásának mozgáskoordinációja – meglepő módon – nagy mértékben hasonlít az emberére, így a rajtuk ülő ember testét a ló hátán keresztül az állat izomzatából érkező olyan impulzusok érik, amelyek jó hatást gyakorolnak a csípőcsontokra, a gerincre és az egész testre. Így a terápia és a sok gyakorlás által a helyes ülés, járás mozgásformáját sajátítja el a páciens. Az egyensúly- és ritmusérzék fejlesztésére is kiváló a lovakkal végzett munka. A páciens közérzete is jelentősen javul az állattal való kapcsolat következtében, így a depresszió megszüntetésében, a szocializációba való visszatérés elősegítésében is sokat segíthetnek négylábú barátaink.

Kép forrásaihttp://www.lovasterapia.euhttp://www.socialworker.com


Hasonló cikkek