Alternatív csúcsot tart az ALBA-csoport

Tiltakoztak a latin-amerikai autoriter vezetők Biden lépése ellen, alternatív csúcsot tartanak

Kuba, Venezuela és Bolívia vezetői pénteken tiltakozásul alternatív csúcstalálkozót tartottak Havannában, mivel ezeket az országokat nem hívták meg az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) júniusi csúcstalálkozójára.

Kuba, Venezuela és Bolívia vezetői “határozottan visszautasították” Washington döntését. Nicaragua elnöke, Daniel Ortega videón jelentkezett be a konferenciára Managuából.

Ha barátok közötti találkozót akarnak szervezni, hát csak tegyék, de nem nevezhetik az Amerikai Államok csúcstalálkozójának” -érvelt Luis Arce, Bolívia elnöke.

A júniusra tervezett AÁSZ-találkozó házigazdája, az Egyesült Államok június 6-10. között Los Angelesben ad otthont a csúcsnak, de Washington nem hívta meg az autoriter vezetőket. 

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a demokrácia védelme az egyik legaktuálisabb és legfontosabb küldetése az amerikai csúcsnak napjainkban.

Nem hívták meg sem Venezuelát, sem Nicaraguát, Kuba meghívásáról a Fehér Ház a napokban dönt. A kubai civil szervezetek aktivistáit már meghívták az eseményre.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök ezen a héten kijelentette, hogy “semmilyen körülmények között” nem vesz részt az eseményen, még akkor sem, ha végül meghívnák.

Az ALBA-csoportként ismert 10 ország – köztük Kuba, Venezuela és Nicaragua – pénteken közös közleményt adott ki Havannában. A kommünikében kijelentették: “visszautasítják a Los Angelesben rendezendő, úgynevezett amerikai államok csúcstalálkozójának kirekesztő és diszkriminatív jellegét”.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök Bolívia és számos más ország vezetője mellett a csúcstalálkozó bojkottjával fenyegetőzött, amennyiben bizonyos országokat kizárnak az eseményről.

Forrás: euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek