Alternatív Európát szeretnének a migráció- és iszlámellenes európai pártok

Az Európai Uniót a jövőben a szuverén európai államok együttműködésének kellene felváltania – jelentette ki pénteken Prágában Tomio Okamura, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke, miután a SPD parlamenti klubjában fogadta az Európai Parlament Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakciójába tömörült pártok képviselőit.

    Az ENF frakciója szombaton Prágában konferenciát tart, amelyen megvitatják Európa-víziójukat, amelyet az Európai Unió alternatívájának tekintenek.

“Meggyőződésünk, hogy az idő bennünket igazol. Az Európai Unió mai modellje nem működőképes, az Európai Uniót nem lehet megreformálni. Meggyőződésünk, hogy eljött az ideje vitát kezdeni az európai együttműködés új modelljéről, amíg nem késő”

– fejtette ki Tomio Okamura újságírók előtt.

“Az általunk javasolt együttműködési modell teljesen reális, a szuverén európai nemzetállamok minél szorosabb együttműködése Brüsszel diktátuma nélkül”

szögezte le a politikus, aki a cseh parlamenti alsóház alelnöke is egyben. Hangsúlyozta, hogy a személyek, a szolgáltatások, az áru és a tőke szabad áramlása továbbra is megmaradna és biztosítva lenne.

Ehhez semmi szükség az Európai Unióra

– jegyezte meg.

Európa ereje a kis államok versengésében van. Ezek felhigítása egy amorf szuperállamban nem a helyes út

– vélekedett Tomio Okamura. Hozzátette: az ENF frakcióba tömörült pártok választási sikerei azt bizonyítják, hogy ez az elképzelés jelentős támogatásnak örvend Európában.

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom az októberi csehországi képviselőházi választásokon 22 mandátumot szerzett a 200 tagú parlamenti alsóházban, s az ország egyik legerősebb pártja lett. A cseh sajtó Tomio Okamura mozgalmát szélsőségesnek, idegengyűlölőnek és nacionalistának minősíti.

Az SPD mozgalom meghívására a cseh fővárosba várják egyebek között Marine Le Pent, a francia Nemzeti Front elnökét, illetve az iszlámellenességéről elhíresült Geert Wilders holland politikust. Képviselteti magát a konferencián az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, bár annak elnöke Heinz-Christian Strache az elhúzódó osztrák kormányalakítási tárgyalások miatt valószínűleg személyesen nem lesz jelen Prágában.

Néhány cseh civil szervezet tüntetést jelentett be péntek estére és szombatra, amelyen tiltakozni kívánnak az ENF frakció pártjainak szerintük idegengyűlölő, nacionalista és szélsőséges nézetei ellen.


Hasonló cikkek