AM: javában zajlik a Településfásítási Program

Minden egyes fa hozzájárul az ország környezeti állapotának javításához. Az Agrárminisztérium (AM) ezért az egész országra kiterjedő fásítási mozgalmat hirdetett, ennek része a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések számára elérhető Településfásítási Program – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a Szendehelyen tartott faültetésen a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

     Hangsúlyozták, Bognár Lajos kiemelte, a magyar kormányzat 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését, ebben nemcsak a kibocsátás csökkentése, hanem a szénmegkötő kapacitások növelése is jelentős szerepet kap. Az Agrárminisztérium 2019-ben Országfásítási Programot indított, amelynek hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe.

     A tárca a program részeként hirdette meg 2020 júniusában a Településfásítási Programot, amely iránt első pillanattól kezdve hatalmas érdeklődés mutatkozott. A következő évben már megduplázott keretösszeggel – 1,5 milliárd forintos támogatásból- és sorfa mennyiséggel hirdették meg a pályázatot. A főállatorvos hangsúlyozta: a tavaszi ültetési időszakban, 19 megyében, 364 településen 10 000 fát ültetnek el a települések a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével.

     Ezzel 2022 májusára elmondható lesz, hogy a Településfásítási Program keretében összesen 36 ezer sorfa került elültetésre 1350 településen – tette hozzá a közlemény szerint. A települések zöldítése mellett fontos az erdőterületek növelése, az elmúlt két és fél évben a Vidékfejlesztési Program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt – írja az Agrárminisztérium közleményében.

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek