Amanda Lohrey 74 évet várt a sikerre

A tasmaniai 74 éves szerző, Amanda Lohrey a 7. regényéért vehette első szakmai elismerését, a Miles Franklin Irodalmi-díjat.

Igaz, Lohrey pályafutása során számos irodalmi díjra jelölték (Patrick White-díj, Victorian Premier’s Literary Award), a siker egészen idáig váratott magára. A szerző The Labirinth című regényéért kapta meg Ausztrália egyik legrangosabb elismerését, mellyel 60.000 dolláros honorárium járt.

 

A nyertes regény egy nő történetét meséli el, aki egy távoli vidéki közösségbe költözik, hogy közelebb lehessen a fiához, aki börtönbüntetését tölti éppen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Itt megszállottja lesz egy kőlabirintus építésének, ami egyben jelképezi a veszteségét és az elszigeteltségét. A fülszövege szerint a The Labirinth hipnotikus alkotás a bűntudatról, tagadásról és a szülő-gyermek közötti megterhelő kapcsolatról.

Lohrey azt nyilatkozta, hogy a regénye jó fogadtatásban részesült széles körben, azt azonban nem árulta el, ezt tartja-e a legjobbnak.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek