Amerikai bíróság: A vízilovak “emberek”, de a magzatok nem

Már a vizilovaknak is több jogot biztosított egy amerikai bíróság, mint a meg nem született gyermekeknek – emelte ki egy életpárti szervezet egy friss bírósági döntésre reagálva.

Egy különleges állatvédelmi ügy váltotta ki azt a bírósági ítéletet, amelyre reagált a Live Action elnevezésű meghatározó életpárti szervezet. Még Pablo Escobar importált Kolumbiába illegálisan vízilovakat 1993-ban bekövetkezett halála előtt, de az eredetileg 4 főből álló víziló csoport azóta kinőtte magát, és jelenleg 65 és 80 közé tehető az egyedszámuk.

Mivel Afrikában évente 500 ember haláláért felelősek vízilovak a National Geographic adatai szerint, ezért többen elhatározták a helyiek közül, hogy megölik az állatokat, mások azonban az elszállításuk mellett kampányoltak. Egy “The Animal Legal Defense Fund” névre hallgató állatjogi szervezet viszont elérte, hogy egy amerikai bíróság jogilag emberként ismerje el őket, így téve lehetővé egy jogi kiskapu kihasználását, amelynek segítségével esetleg sterilizálhatóak lesznek az állatok, ahelyett, hogy megölnék őket. A szervezet bejelentése szerint ez az első alkalom, hogy állatokat jogilag embernek ismernek el.

A “Live Action” életpárti szervezet ezt arra hivatkozva kritizálta, hogy a meg nem született magzatoknak semmilyen joguk nincsen továbbra sem. Kiemelték, az amerikai jogrendszer most is jobban védi az állatokat, mint a meg nem született embereket.

 

Forrás: hitradio.hu


Hasonló cikkek