Amerikai NATO-nagykövet: nem helyes, hogy Magyarország az atlanti szervezetbe viszi a vitáit Ukrajnával

Magyarországnak nem lenne szabad az Ukrajnával szemben fennálló problémáit a NATO szintjére emelnie

– jelentette ki Kay Bailey Hutchinson amerikai NATO-nagykövet egy kijevi biztonságpolitikai fórumon.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint a diplomata elismerte, hogy mivel a NATO-ban konszenzussal születnek a döntések, a “Magyarország és Ukrajna közötti konfliktus jelentősen nehezíti” az atlanti szervezet és Kijev közötti magas szintű hivatalos találkozók megrendezését.

“Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a magyarok tárgyalóasztalhoz üljenek az ukránokkal, és megállapodjanak a nyelvi normákról. Kategorikusan ellenezzük, hogy kétoldalú kérdések határozzák meg a NATO napirendjét”

– fogalmazott Hutchinson.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Budapest az új ukrán oktatási törvény nyelvi cikke miatt – amelyet a kárpátaljai magyar szervezetekkel egyetértésben hátrányosnak tart a magyar kisebbségre nézve – kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós és NATO-integrációjának akadályozását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország megvétózza az atlanti szervezet és Ukrajna áprilisra tervezett védelmi miniszteri szintű találkozóját, továbbá Petro Porosenko ukrán elnök részvételét a júliusi brüsszeli NATO-csúcsértekezleten, ha Kijev nem teljesíti Budapestnek a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használatának biztosítására vonatkozó követeléseit.

Kijev ugyanakkor abban bízik, hogy a magyar kormány az április 8-i országgyűlési választások után felhagy a találkozók blokádjával.

Többek mellett Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes még a múlt héten egy rádióinterjúban fogalmazta meg azt a reményét, hogy Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO-Ukrajna Bizottság állam- illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától, és így Porosenko elnök mégis részt vehet majd azon.

kép: nato.usmission.gov


Hasonló cikkek