Amikor aktot fest, akkor is imádkozik

Molnár-C. Páltól, aki egyházművészként, újságrajzolóként és aktfestőként is alkotott, megkérdezték egyszer: hogy lehet az, hogy ő, aki 30 templomot díszített oltárképeivel és freskóival, aktot is készít.

„A művész, amikor aktot fest, akkor is imádkozik” – válaszolta. Születésének 125. évfordulója alkalmából a Molnár-C. Pál Emlékmúzeumban Boldog művész címmel nyílt tárlatán jártunk.

A rendkívül családias és meghitt légkörű, budapesti Monár-C. Pál Emlékmúzeumba lépve kiszakadunk a hétköznapok rohanásából. A Gellért-hegy oldalában megbúvó, régi villához felérve, magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, forgalmát, a kiállítás pozitív hangulatával pedig fokozza lelki felüdülésünket.

1984-ben, három évvel a festő halála után, volt műteremlakásában lánya nyitotta meg Magyarország egyik első magánmúzeumát, amelyet azóta is Molnár-C. Pál családja működtet. A Boldog művész című, új kiállítást a Budapest Art Week programsorozatához kapcsolódva tárlatvezetésen mutatták be a múzeum munkatársai.

A múzeumlakás egy működő műterem látszatát kelti, hiszen az eredeti bútorok, berendezési tárgyak mellett ott áll a festőállvány és a paletta is, mintha csak egy pillanatra tette volna le azokat a művész.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek