Amikor az állásvesztés réme fenyeget

Magyarországon a munkanélküliség és a gazdasági sokk egyre több családot ér el. Ez sok esetben konfliktusokhoz vezet a házasfelek között. Hogyan kerüljük ezt el?

Bár a hivatalos álláspontok a munkanélküliség csökkenőben van hazánkban, mégis sok munkahely zárja be kapuit. A munkahely elvesztése a család fenntartásához szükséges jövedelem hirtelen csökkenésével, az életszínvonal esésével jár, ráadásul felmérések szerint hazánkban a legtöbb családnak nincs számottevő megtakarítása, ami komoly problémákat okozhat egy háztartásban, akár egy havi kereset kiesése esetén is.

Üres családi kassza – Összeomló párkapcsolat

Előfordulhat, hogy az állás nélkül maradó férfi nagyobb részt vállal(na) a háztartás, gyermekgondozás feladataiból. Ez azonban sokak számára kellemetlen érzés, különösen a tradicionális szemléletben nevelkedett férfiak számára, akik, hogy úgy érzik ezzel felborult a család rendje. Éppen ezért az anyagi kiesés súlyos önértékelési problémák kialakulásának forrásává válhat.

Ha a családban betöltött szerepek átértékelődnek, akár a párkapcsolat egyensúlyának felborulásához vezethet. Ha pedig esetleg korábban is voltak feszültségek, azok súlyosbodhatnak, elmérgesedhetnek, vagy – ha hosszabb ideig elhúzódó állapotról van szó – akár váláshoz is vezethetnek.

 

Mit tegyünk, hogy kiküszöböljük a családi válságot?

  • Természetesen mindenekelőtt előzzük meg a bajt, okuljunk mások hibájából és tegyünk félre pénzt az esetleges nehéz napokra!
  • Legyünk mindig naprakészek, figyeljük az állásajánlatokat. Arra is érdemes időt szakítani, hogy kényszer nélkül is megpályázzunk állásokat. Ha módunk van rá, szerezzünk tapasztalatot felvételi beszélgetések során.
  • Aggodalmainkat, rossz érzéseinket ne tartsunk bent: a folyamatos, őszinte kommunikáció több szempontból is hasznos lehet:
    – erősíti a felek közti kapcsolatot,
    – megóvjuk egészségünket (az elfojtott érzelmek hosszabb távon pszichikai, de fizikai tüneteket is okozhatnak).

Ha már krízishelyzet van

Mindenképpen kerüljük a pánikot!

Ne sürgessük párunkat az álláskeresésben, mert ennek frusztráló, zavaró hatása lehet. Ráadásul ezzel csak még inkább bántjuk párunkat. Ahhoz, hogy az ember új munkát találjon, érzelmileg is kicsit össze kell szednie magát – és el kell tudni viselni a kezdeti esetleges elutasításokat is.

 

Természetesen biztosan szívesen fogadja társunk, ha megpróbálunk neki való, őt érdekelhető álláshirdetéseket keresni.

A legnagyobb segítséget mégis az jelentheti, ha éreztetjük vele, hogy számíthat ránk, hogy bízunk benne és az adott helyzetben is ugyanannyira értékeljük és szeretjük, mint korábban.

 Képek forrása: http://www.gobytrucknews.com, http://www.news247.info,
https://elitehotelier.files.wordpress.com, http://www.tellyouall.com


Hasonló cikkek