Amit feltártak baromfihús-hamisítást Szlovákiában, az csak a jéghegy csúcsa

A szlovák Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal az első félévben két esetben fedte fel, hogy hamisították a baromfihús eredetének a megjelölését. A baromfiágazat képviselői szerint a feltáratlan esetek száma jóval több. A Baromfitenyésztők Uniója az esetek kapcsán szigorúbb ellenőrzéseket és törvénymódosítást szorgalmaz.

Az egyik szlovákiai cég, amelyik a baromfihús csomagolására szakosodott, a szállítólevélen nem tüntette fel a baromfi származási országát. Tehát nem lehetett lekövetni az élelmiszer útját, ami ellentétben van az Európai Bizottség idevágó rendelkezéseivel is. Egy másik, szintén csomagolással foglalkozó cég, 120 tonna baromfi húst, készítményt hamisan jelölt meg, mintha az szlovákiai eredetű volna.

Meg kell említeni, hogy mindkét esetben nem feldolgozó, hanem csupán átcsomagoló vállalatokról van szó.

Szlovákia három baromfifeldolgozó üzeme állandó élelmiszerbiztonsági felügyelet alatt áll, viszont a Szlovákiában üzemelő 47 csomagoló cégnél nem ez a gyakorlat. Az unió szerint az üzletláncoknak is meg van a felelősségük abban, hogy amit vesznek. A csomagoló vállalatok ugyanis vesznek szlovák eredetű baromfit, de csak kis mennyiségben, így fennáll a gyanú, hogy ehhez ismeretlen eredetű baromfihúst keverhetnek. Tulajdonképp nincs semmilyen információ arról sem, hogy mit is adnak a vendéglőkben, illetve az iskolai étkezdékben.

Ezért kérik a jelenlegi törvény módosítását, amely alapján rögtön vissza kellene hívni a gyanús terméket, illetve lehetőség volna a hamisított terméket beszállító vállalat licencének elvételére.

A baromfitenyésztők egyébként megjegyezték, hogy az elmúlt 4 évben növekedett a baromfihús behozatala Szlovákiába,  az önellátás az elmúlt öt évben 77%-ról 51,6 százalékra csökkent.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek