Andrej Babis – Senki sem mondhatja, hogy Csehország Európában szegény rokon

A cseh kormányfő szerint a kvótadöntésnek nem szabad megismétlődnie.

A cseh kormánynak világos terve van arra nézve, mit kell tennie, hogy a kötelező migrációs kvótákról szóló szavazáskor ne lehessen újra leszavazni a kvótákkal egyet nem értő európai uniós tagállamokat

– jelentette ki Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök csütörtökön a parlamenti felsőházban, a szenátusban.

“Világos tervünk van arra nézve, mely államokat kell meggyőznünk, és hogyan kell érvelnünk, hogy Csehországot ne szavazzák le újra a migránsok elosztásáról hozandó döntéskor” 

– szögezte le Babis a szenátusi vitában.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fajsúlyú ügyben Csehországot újra leszavazzák belügyminiszteri szinten.

“Ez csak a +Csexitet+ szorgalmazók hangját erősítené meg” – mutatott rá a kormányfő, a Nagy-Britannia EU-ból való kilépése kapcsán alkotott kifejezést, a Brexitet Csehországra alkalmazva.

Csehországban az utóbbi hónapokban nyilvános vita folyik az európai uniós tagságról, illetve a szervezetből való esetleges kilépés lehetővé tételéről. A vitát a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom azon kezdeményezése váltotta ki, hogy a parlament fogadjon el törvényt az országos népszavazás intézményéről, amely lehetővé tenné a szavazást az EU-ból való kilépésről is. Az országos népszavazás bevezetésének aránylag nagy a támogatottsága, de sok az ellenzője is, míg a szavazást az EU-ból való kilépésről az SPD-n kívül szinte egyetlen párt sem támogatja.

“A kvótáknak nem szabad megismétlődniük, ezért mindent megteszünk, új szövetségeseket keresünk” 

fejtette ki Babis, aki egyben az ANO mozgalom elnöke is.

Az országos népszavazás intézményét az ANO is támogatja, de az EU-tagságról szóló szavazás engedélyezését ellenzi. Andrej Babis beszédében azt is jelezte, hogy milyen eszközök vannak kormánya kezében az új szövetségesek meggyőzésére. Megemlítette, hogy a külföldi cégek évente tízmilliárdokat visznek ki az országból nyereség utáni osztalék formájában.

“Csak Hollandiába 2016-ban 90 milliárd korona (1044 milliárd forint) folyt ki osztalék formájában” 

– jegyezte meg a kormányfő.

“Senki sem mondhatja, hogy Csehország Európában szegény rokon”

 – tette hozzá Babis.

A cseh kormányfő úgy vélte, hogy a migránsok problémáját Európán kívül kell megoldani. Megemlítette az EU és Törökország között megkötött szerződést, amelynek alapján Brüsszel hárommilliárd eurót utalt át Ankarának a migráció megállításának támogatására.

“Hasonló projektet kellene az EU-nak megvalósítania Líbiával és Tunéziával is” 

– vélekedett a cseh miniszterelnök.

Vélemény, hozzászólás?