Animációval hódít a felvidéki Sárkányfi

Kreatív online olvasási foglalkozást segítő, animációs kisfilm készült a dunaszerdahelyi író, Bíró Szabolcs A sárkány, aki nem akart aludni meséjéből. A meséhez kapcsolódó olvasási foglalkozást a Vekker Műhely dolgozta ki, Benes Tarr Csilla drámatanár előadásában.

A sárkány, aki nem akar elaludni foglalkozás főként ovisoknak és az alapiskola első két évfolyamának szól. A csallóközi Bíró Szabolcs meséjének segítségével Benes Tarr Csilla arra a kérdésre kereste a választ a gyerekekkel online térben is, vajon érdemes e Sárkányfinak a vágyait, álmait követni, vagy inkább a józan észre hallgatni.

A gyerekek a történetet speciálisan erre az alkalomra készült animáció segítségével ismerhették meg. A napokban ez a felvidéki alkotók által készített kis mesefilm ingyenesen elérhetővé vált a Vekker Műhely oldalán. Az animáció legalább a tanév végéig elérhető lesz a nagyközönség számára, hiszen sok iskola és az olvasó gyerekek is jelezték, hogy szívesen újrahallgatnák és néznék Sárkányfi történetét.

A kisfilmet igazi felvidéki összefogással hozták össze, az animációt Tarr Kálmán készítette, az altatódalt Kuklis Katalin énekelte fel, a zenét Ürögi János szerezte, az illusztrációt pedig a mesekönyv illusztrátora, Korsós Szabina tökéletesítette.

 

A Sárkányfi Kreatív online olvasási foglalkozást Csilla 2017 óta tartja a gyerekeknek, minimális díszlettel, a bábozás effektusait beépítve a foglalkozásokba. Végül a Nemzeti Kulturális Alap segítségével tudták realizálni a mese technikai átdolgozását.

A kisgyerekek, akik decembertől áprilisig nem jártak az iskola épületében, már az online térben szocializálódnak, és természetes közegként érzékelik a virtuális tereket, ezért nagyon jól fogadták a Sárkányfi meséjét ebben a közegben is, az animációt pedig nagy szeretettel nézték végig. „Az elsősöknek és másodikosoknak, akik szinte alig jártak rendesen iskolába idén, nagyon nagy szükségük van arra, hogy hallattathassák a hangjukat, ők még nem jönnek zavarba az osztálytársaik előtt, proaktívak és nagyon hálás a velük való munka.”

A hosszas karanténidőszakot az ötödik-hetedik osztály élte meg a legrosszabbul. „Bízom benne, hogy az online foglalkozások segítségével sikerül jobban odafigyelniük mások gondolataira és problémáira.” – jegyzi meg a drámatanár.

A Vekker Műhelyben már gőzerőkkel készülnek a következő évadra, főleg mivel most jelenléti foglalkozást nem tudnak tartani. Május elején egy munkabemutatót tartottak a jövő évad új osztálytermi előadásából, a Nem csináltam semmit című darabból. Ezen kívül egy bábelőadás előkészítésén is dolgoznak, ez az alapiskola alsó tagozatának szól majd.

Kövessen minket: Facebook

Külhon| Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: Vekker Műhely


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek