Anish Kapoor a következő Velencei Biennálén nanotechnológiával készült alkotásait is bemutatja

Anish Kapoor következő Velencei Biennáléra készülő alkotásainak a Gallerie dell’Accademia és Palazzo Manfin kiállítótermei fognak helyt adni. A két velencei múzeum a régi mesterek művészetéről híres intézmény, és Kapoor az első brit művész, akit egyéni tárlatának megrendezésére kértek fel.

Az együttműködés ötlete első gondolatra furcsának tűnhet, hiszen mit is keresne az építészeti jellegű szobrairól, merész formavilágáról és koncepcióiról híres szobrászművész, a klasszikusok között. A párhuzam Kapoor művészete és a régi mesterek alkotásai között nem explicit módon jelenik meg.

Az akadémia vezetője szerint, ”Kapoor mélyreható és eredti kutatása a színnek, fénynek, térnek és perspektívának, a velencei reneszánsz művészetből ered, és ezek lényegét kutatja, Bellini, Giorgione, Tiziano, Tintoretto és Veronese ideáljával,  vagy azt is mondhatnánk koncepciójával lép intim kapcsolatba.” A kiállítás kurátorának meglátásában, „miden művész, legyen az egy élvonalbeli és kortárs, párbeszédben áll azokkal, akik előtte álltak. A Gallerie dell’Accademia ezért tökéletes helyszín a kortárs mesternek, hogy felfedezze azokat a témákat, amelyek a szobrászokat, festőket mindig is foglalkoztatta.

Kapoor műveinek egy része visszatekintés lesz korábbi alkotásaira, de ezek mellett a karrierje kulcsát jelentő installációi és legújabb innovatív művei is láthatóak lesznek, amelyek nanotechnológiával készülnek. Az egyelőre még nem tiszta, hogy Kapoor miként használja fel a nanotechnológiát, de a Gallerie dell’Accademia szerint szénatomok bevonását tervezi. Úgy is tűnhet, hogy ezeket az új alkotásokat a múlt művészetével folytatott párbeszédében látja.6

A kiállítás két nappal a 2022-es Velencei Biennále megnyitója előtt nyílik. Kapoor nem ismeretlen Velencében. 1990-ben ő képviselte Nagy-Britaniát a Velencei Biennálén, 16 homokkőből készült oszloppal és kék pigmentből készült szobrokkal, amely pigmenteket születési országában, Indiában vallási ceremóniákon használnak.

Csoportosan kiállításokkal is részt vett a biennálén, 1982-ben a feltörekvő művészeknek való Aperto szekcióban és 1993-ban az olasz pavilonban, három másik olasszal művésszel együtt állított ki.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek