Anjou Jolán még saját imakönyvében is le lett cserélve

Hatalmas tragédia volt I. Ferenc breton hercege számára, miután fia halála után felesége Anjou Jolán is elhunyt. Azonban az asszonyt gyorsan helyettesítették, mind feleségként, mind pedig saját imakönyvében a képmását és címerét is átfestették az utódjáéra.

Jolán, Szűz Mária előtt térdeplő vékony kis alakként jelent meg, csodálatos Hóráskönyvének egyik legszebb lapján. Halála után két éven belül azonban Ferenc már feleségül is vette, Stuart Izabellát, I. Jakab skót király lányát. Jolán képét pedig már a házasságkötés előtt eltüntették az imakönyvből.

A látványosan díszített több mint 500 ékszerszerű miniatúrát tartalmazó könyv eredetileg Jolán anyja megbízásából készült, aki a művészetek pártolója volt, illetve ő maga is rendelkezett egy híres Hóráskönyvvel. A könyvet valószínűleg 1431-ben adta lányának, amikor az feleségül ment I. Ferenchez. Az eredeti pigmentek infravörös fotózásával történő elemzése során derült fény arra, hogy Jolán halála után a képén alárajzolás és másfajta pigmentek találhatóak. Vagyis elkészült a könyv az új menyasszony számára.

Jolán fölé Izabella arcát és hermelin szegélyes pajzsát festették, valamint Szent Katalin alakját. Izabella címerét a miniatúra virágos szegélyéhez adták, amelyhez ugyanazt a cinóbervörös színt használták, mint ruhájához. Ez a vörös szín azonban eltér az eredeti, Jolánnál használt pigment színétől. Izabella eredetileg Jolán díszes fejdíszét viselte, azonban a házasságkötés után azt is megváltoztatták. Azurit kékkel festették át, hogy ékkővel díszített koronát kapjon, ezzel is jelezvén, hogy Ferenc örökölte a bretoni hercegi címet.

Az imakönyv később még egyszer módosításra került, amikor Ferenc és Izabella két lánya közül, Margit plusz egy oldallal bővítette azt, amin ő maga térdel a Szent Szűz előtt.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek