Annyira visszafejlődött a román vegyipar, hogy gyógyszert sem tudnak előállítani

Bezzegrománia jobban teljesít 999. rész.

A romániai gyógyszergyártók érdekeit tömörítő érdekvédelmi szervezet lehetetlennek tartja, hogy Románia új generációs vakcinákat állítson elő, szerintük ehhez legalább három évnyi előkészület és fejlesztés lenne szükséges. Ezt azért közölték, mert február 6-án a román miniszterelnök kijelentette: Románia is gyárthat koronavírus elleni vakcinát. Florin Citu akkor nem közölte, hogy melyik oltóanyagról lehet szó, s azt sem, hogy mikor kezdődhet meg az előállítása.

A gyógyszergyártók szerint

Lengyelországgal, Magyarországgal, Csehországgal és Szlovéniával ellentétben, ahol a gyógyszeriparnak fontosságot tulajdonítanak, és jelentős fejlesztések történtek, Romániában hanyatlott az ágazat, így Bukarest ma már egyszerű vakcina- és gyógyszerimportáló lett.

Közölték, hogy a lakosság által fogyasztott gyógyszerek alig 4 százalékát állítják elő Romániában.

Dragos Damian, az érdekvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója szerint a technológiai fejlesztések elmaradtak az elmúlt tíz évben, így új gyógyszereket nem gyártanak és a munkaerő kiképzése is elmaradt. Damian szerint a vakcinagyártásról szóló nyilatkozatoknak a valóságban nincs semmi gyakorlati alapjuk, hiszen a romániai pártok nem tulajdonítanak fontosságot ennek az ágazatnak. Úgy vélte, csak egy alapos kormányzati finanszírozási program teremthet olyan környezetet, amely új technológiai beruházásokat vonz.

A gyógyszergyártók szerint Romániának tízéves technológiai lemaradást kell ledolgoznia, ha a hatóságok azt akarják, hogy Bukarest is gyártson vakcinákat. Az érdekvédelmi szervezet azt kérte a miniszterelnöktől, hogy hozzon létre közvetlenül a saját alárendeltségében egy gyógyszerügynökséget, amelyik elkezdhetné a gyógyszeripar újraépítését.

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek