Antifasiszta tüntetések Erfurtban és Drezdában

Ezrek tüntettek az erfurti és drezdai utcákon szélsőjobboldali extrém csoportok, illetve az ellen, hogy a kormányzó konzervatív párt, a CDU a jövőben esetleg koalícióra lépjen a szélsőjobboldali Alternatíva Németország párttal (AfD).

A drezdai antifasiszták egyfajta ellendemonstrációt szerveztek, a bejelentett szélsőjobboldali menetre, amelyet minden évben megtartanak. A tüntetésemekre a Drezda II. világháborús bombázásának 75. évfordulója alkalmából az áldozatokra való emlékezés után mindössze egy nappal került sor.

Az elmúlt napokban Németországban számos tüntetést váltott ki a türingiai miniszterelnök-választás. Thomas Kemmerichet szélsőjobboldali támogatással választották meg, a szabad demokrata (FDP) politikus azonban az országos felháborodás miatt egy nappal a megválasztása után lemondott.

A párton belüli béke érdekében hasonló döntést hozott pénteken a CDU türingiai vezetője, Mike Mohring is, miután a türingiai események a pártelnököt is magával rántották.

Annegret Kramp-Karrenbauer hétfőn mondott le CDU-pártvezetői tisztségéről, és azt is bejelentette, hogy nem száll ringbe Angela Merkel jövőre megüresedő kancellári székéért sem.

 


Hasonló cikkek