Apácalúd bukkant fel Bács-megyében

Hazánkban ritkábban látott madárfajt figyeltek meg a Kiskunságban, a napokban. Vajon mi állhat a háttérben? Hogyan kerülhetett ide egy olyan lúd, amelynek természetvédelmi értéke 25 ezer Ft?

Még december 19-én készült egy fénykép a Csaj-tónál, ahol a nyári ludak társaságában egy apácalúd látható. A hazánkban nagy egyedszámban telelő nagy lilik és nyári lúd csapatok között időről időre ritkább fajok is feltűnnek. Az egyik ilyen az apácalúd. A dekoratív, jellegzetes mintázatáról könnyen felismerhető, melynek arcát fehér, feje tetejét és nyakát pedig fekete tollak borítják.

Minden évben megjelenik Magyarországon néhány kóborló példány, rendszerint magányosan, a többi vadlúd közé vegyülve. Idén decemberben már négy alkalommal is megfigyelték a Kiskunságban: december 13-14-én Pusztaszeren, 18-án Fülöpszállás mellett, majd 19-én a Csaj-tónál (Tömörkény).

Az apácalúd tengeri lúdfaj, Grönlandon, a Spitzbergákon és Oroszország egyes északi területein él. Telelőhelyei Nyugat-Európa tengerparti területein találhatók, a hazai vizes élőhelyeken csak ritka vendég. Élőhelyén tápláléka jelentős részét tengeri hínárok teszik ki, a hazánkban megjelenő egyedek a többi vadlúddal együtt tarlókon, vetéseken táplálkoznak.  – írja a BAON.HU

 

Juhász Márta

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek