Április 29-e, A Tánc Világnapja

Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik.

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre.

Jean-Georges Noverre (Perronneau, 1764, Louvre)
Jean-Georges Noverre
(Perronneau, 1764, Louvre)

Időpontját Jean-Georges Noverre (született 1727. Április 29 Párizs, meghalt 1810. Október 19 Saint Germain) francia táncos és balett művész, koreográfus és táncelméleti író születésnapjára rakták, akit a balett Shakespeare-ja ként, vagy a balett nagypapájaként is szoktak emlegetni. Neki köszönhető, hogy a tánc valódi színházművészeti műfajjá nőtte ki magát. Újító törekvései a mai napig hatnak a klasszikus táncok alakulására. Életének máig ható fő műve, a Levelek a táncról és a balettekről (Lettres sur la Danse et sur les Ballets), Először 1760-ban adták ki. Nálunk 1955-ben jelentették meg magyarul.  Járt Magyarországon is, ahol Esterházy Miklós birtokán lépett fel a Párizs ítélete című balettjével.

Az Esterházy-birtok a versailles-i palota mintájára épült. Kicsinyített változata ellenére, az akkori korban komoly 18 méter mélységű – színpaddal is rendelkezett, ahol az előadásokat tartották.

Napjainkban a Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. Országszerte nívós előadásokkal ünneplik a jeles eseményt. Budapesten például, Shoko Nakamura, Herman Severin Lovenskiold és Maina Gielgud címszereplésével az operaházban a Szilfid című klasszikus balettjével.

Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László

AL


Hasonló cikkek