Aradi kuriózum lesz Feszty Árpád méltatlanul elfeledett hármasképe

Több mint ötven évig porosodott egy raktárban Feszty Árpád hármasképe, majd felújították, így várhatóan áprilistól újra láthatja a nagyérdemű annak eredeti helyén, az aradi Kultúrpalotában.

Feszty Árpád (1856–1914) festőművész, akit leginkább az Ópusztaszeren látható híres körpanoráma alkotójaként tart számon a közönség, az 1900-as évek elején, Firenzében festette Krisztus temetése című triptichonját (három részből álló óriásfestményét). A művet 1902-ben Budapesten állították ki először, és a Kultúrpalota megnyitásakor, 1913-ban került Aradra a budapesti Szépművészeti Múzeum ajándékaként.

A kommunista hatalom az 1950-es évekig tűrte el a bibliai témájú képet az intézményben, először csak letakarták, majd 1962-ben egy raktárba száműzték. Azóta nem láthatta a nagyközönség.

A Kölcsey Egyesület 2016-ban álmodott egy nagyot, és kezdeményezte a festmény restaurálását és újbóli kiállítását. A Krónika megkeresésére  Berecz Gábor egyesületi elnök elmondta, várhatóan áprilistól lesz újra látható a 13 méter hosszú és 4 méter magas triptichon, eredeti helyén, az Arad Megyei Múzeum második emeleti kiállítótermében. A művet Nagyszebenben helyi és budapesti szakemberek restaurálták, a múzeumi kiállítóteret is előkészítették a festmény befogadására, jelenleg is tart az állandó hőmérséklet és a világítás biztosításának megszervezése.

Szerencsére a városvezetés, a múzeum és a megyei önkormányzat is pozitívan viszonyult a triptichon kiállításához, melyhez az aradi magyarság is ragaszkodik.

Forrás: foter.ro

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek