Áramot vezettek a zárkaajtóba

A fogvatartottak a zárka vezetékeit oly módon rongálták meg, hogy halálos áramütés veszélye is fennállt; a felnőttkorú terheltet 10 év fegyházra, fiatalkorú társát 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték elsőfokon.

Az elkövetéskor 17 és 18 éves vádlottak – akik féltestvérek – 2017 áprilisában előzetes letartóztatásban voltak, őket a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik épületében, közös cellában helyezték el. A férfiak 2017. április 11-én, a zárkaellenőrzést követően, a zárka bejárati ajtajánál lévő villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket onnan kihúzták, és azokat úgy állították be, hogy az ajtó kinyitása esetén azok érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval. A két fogvatartott – tudva, hogy őket a biztonsági kamerán keresztül figyelik – azért, hogy felhívják magukra a figyelmet, és az őrök a zárkaajtón bejöjjenek – filctollal firkálni kezdték a zárka falát, illetve arra kitépett könyvlapokat ragasztottak. A körletben szolgálatot ellátó biztonsági tiszt több körletfelügyelő társával – köztük a sértettel – együtt a zárkához ment azért, hogy intézkedjenek.

Az őrök nem tudták felkapcsolni a zárkában a mennyezeti világítást, ugyanis azt a vádlottak szintén szétszerelték. A körletfelügyelő ezt tapasztalva, a zárka fém ajtaját gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ekkor érintkezésbe lépett az útjába helyezett, feszültség alatt lévő vezetékkel, aminek következtében a fémajtó – a működésbe lépő biztosítékok miatt rövid időre – áram alá került. Ez ugyan az élet kioltására alkalmas erősséggel nem bírt, azonban a halálos eredmény bekövetkezésének a lehetősége fennállt, mert ha a vezeték más része érintkezik az ajtóval, akkor a biztosíték nem csapja le az áramot, és a sötét zárkába való bejutás esetén a falból kiálló vezeték halálos áramütést eredményezhetett volna.

A Fővárosi Főügyészség a két férfi ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. Az eljárás tárgyát a felnőttkorú terhelt esetében – egy szórakozóhelyi konfliktusból származó élet elleni cselekményre is figyelemmel – több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények is képezték.

A bíróság bűnösnek mondta ki vádlottakat vád szerint, a felnőttkorú terheltet 10 év fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra, társát 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet – súlyosításra irányuló ügyészi és a vádlottak javára szóló védelmi fellebbezés miatt – nem jogerős.

A kép illusztráció.


Hasonló cikkek