Aranyáron mérik a karácsony slágerét – 7 ezerre is felkúszhat a dió ára

Megkezdődött a diószezon, azonban a termés mennyisége a tavalyi évhez hasonlóan nem lett kiemelkedő. A dió ára évről-évre emelkedik, idén a tapasztalatok szerint már 10-20 százalékkal többet kérnek érte, mint tavaly.

A drágulás annak köszönhető, hogy a termést súlyos betegségek tizedelték, melyek terjedésének az idei időjárási szélsőségek kedveztek. Megnéztük, mennyiért lehet most kapni egy kiló diót az ország különböző pontjain – elképesztő különbségek vannak! – írja a hellovidek.hu portál.

Tavaly mintegy 30 százalékkal kevesebb dió termett, mint 2017-ben, melynek köszönhetően duplájára kúszott fel a dió kilogrammonkénti ára. Mint ahogyan arról beszámoltunk, 2017-ben még 1000 forintból kijött a bejglibe való töltelék, 2018-ban már 2000 forinttal kellett kalkulálni, de akadt olyan üzlet is, ahol 7000 forintot kértek el egy kilogramm dióért.

A tavalyi drágulás oka egyértelműen a szélsőséges időjárás volt: a diófa nagy vízigényének nem kedvezett az aszályos nyár, ezzel szemben a csapadékos május miatt különféle gombák és baktériumok pusztították a termést.

Idén a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiségű dió termett az országban, nagyjából 7-7,5 ezer tonna között volt a várható termésmennyiség, mely a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal kevesebb. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szerint a dió idén az előző évek átlagánál 10-15 százalékkal többe kerül. Apáti Ferenc szerint az idei dió minősége kiváló, de a dióburok-fúrólégy éppen azon dunántúli ültetvények termését károsította, ahonnan a dióbél jelentős része származik. Ez vezetett a dióbél kínálat csökkenéshez, a fogyasztói árak növekedéséhez.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek