Ártott a Kuciak-ügy nyomozásának a szivárogtatás

A Kuciak-gyilkosság vizsgálati aktájában szereplő információk kiszivárogtatása, illetve nyilvánosságra kerülése elegendő időt biztosíthatott a gyanúsítottaknak arra, hogy felkészüljenek a rendőrségi akciókra.

Ezt Dušan Kováčik különleges ügyész jelezte a parlament Védelmi Bizottságának keddi ülésén. Az információk nyilvánosságra kerülését a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei is rendkívül negatívan értékelik. „Az aktában szereplő információk ilyen nagy mértékű kiszivárgásával a sokéves pályafutásom alatt még nem találkoztam. (…) Ráadásul mindez a közérdek nevében történt.” – állapította meg Kováčik. Elmondta, ugyanígy, mikor nyilvánosságra hozták a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marian K. beszélgetéseit, amelyben több személy is érintett, a gyanúsítottaknak elegendő idejük volt arra, hogy felkészüljenek a rendőri akciókra.

Az emberek előre tudták, hogy milyen lépések következnek, hogy a kommunikáció tartalmaz-e neveket, ahogy azt is, ki mit mondott. “A szükséges lépések megtételéig, tehát a kihallgatásokig legalább 14 napjuk volt arra, hogy valamilyen hihető magyarázattal álljanak elő.” – tette hozzá. „A sajtó, amely a gyilkossággal kapcsolatos nyomozást nagy figyelemmel kísérte, a sértettek jogi képviselőin keresztül hozzájutott a nyomozati aktában szereplő bizonyítékokhoz, és ezeket ezt követően nyilvánosságra is hozta.” – áll az ÚŠP jelentésében.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek