Árverés előtt kelt el a 100 évig padláson megbújt Caravaggio festmény

Egy csőtörés alkalmával bukkantak rá a több mint 400 éves festményre még 2014 áprilisában egy Toulouse környéki házban, ahol mintegy 150 évig rejtőzködött.

A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, akinek a kegyeibe férkőzött majd lefejezte őt.

Már a csütörtökre kitűzött árverés előtt megvásárolták a Judit lefejezi Holofernészt című, Caravaggionak tulajdonított festmény. Az adásvétel létrejöttét a Labarba toulouse-i aukciósház jelentette be az árverés előtti kedden. Eladási ár nem került nyilvánosságra. Csak annyit közöltek, hogy a vevő külföldi.

Caravaggio ennek az 1607-ben keletkezett bibliai tárgyú festményének  piaci értékét szakértők 100-150 millió euróra (32,2-48,4 milliárd forint) becsülték.

A festményt sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény nem vásárolta meg, így az erre a képre 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium 2018. novemberi lejártával szabadon eladható státuszúvá vált.


Hasonló cikkek