Árverésen egy Shakespeare első fólió

Hamarosan árverésre bocsájtanak egy eredeti Shakespeare első fóliót, amit az angol nyelv egyik legfontosabb gyűjteményének tartanak.

A fóliót 1623-ban adta ki John Heminge és Henry Condell, akik mindketten Shakespeare barátai voltak. A fólió (magyarul Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái) nem sokkal a szerző halála után látott napvilágot, összesen 36 művet tartalmaz, ebből 18 előtte nem jelent meg nyomtatásban és elveszett volna a gyűjtemény nélkül (például: MacbethVízkereszt, vagy amit akartok).

750 darabot nyomtattak az első fólióból, melyből csupán 235 maradt meg, és ezekből csak 56-ot tekintenek teljesnek. Az árverésre kínált példány egy a 20 közül, melyek magántulajdonban vannak. Az aukciót bonyolító Sotheby’s 2,5 millió dollárra becsüli jelenleg az értékét.

Forrás: The Guardian

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon is!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek