Árverésen Emily Brontë kézzel írt versei

Emily Brontë 31 kézzel írt, elveszettnek hitt költeménye kerül hamarosan árverésre, melynek különlegessége, hogy testvére, Charlotte Brontë ceruzás megjegyzéseit is tartalmazza.

A kézirat roppant fontos szerepet játszott a Brontë testvérek írói karrierjében, hiszen Charlotte bukkant rá a benne szereplő művekre, és biztatta testvérét, hogy adja ki őket, megkezdve ezzel publikálásaik történetét. Bár a kézirat létezéséről tudtak, idáig elveszettnek hitték; egy ideig Alfred és William Law gyűjtők birtokolták, majd haláluk után az unokaöccsük (aki szintén Alfred) örökölte teljes gyűjteményüket. A fiatalabb Alfred halála után aztán nyoma veszett a kézzel írt verseknek.

Most azonban előkerültek a költemények, több más fontos Brontë kézirattal együtt, és a Sotheby’s-ben (a világ egyik legnagyobb képző- és díszművészeti, ékszer-, ingatlan- és gyűjtőtárgykereskedője) kerülnek árverezésre. A Sotheby’s a kézzel írt versek értékét valahova 800.000 és 1.200.000 angol font közé becsüli.

Forrás: Literary hub

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek