Árvízvédelmi fejlesztés fejeződött be a Közép-Tisza térségében

Árvízvédelmi fejlesztés fejeződött be a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán közleményben az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt érintette  Szolnokot, Zagyvarékast, Tiszakécskét, Szászbereket, Jászberényt.
A projekt során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épült ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.
Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést.

A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt 7,85 kilométeren. A belterületen egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló szerkezetet alakítottak ki, mellette a terület sétányként is szolgál – írták.
A Tisza mentén, Tiszakécskén 500 méteren töltésfejlesztés és töltéskorona-burkolás történt, emellett további 700 méteres töltésszakasz kapott szilárd burkolatot – közölték.

A közlemény szerint Szolnokon megépült a Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópálya, a létesítménnyel lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül.
Megújultak emellett az új kenderéri, a határ menti, a zámbori és pinczi, bogárzói zsilipes műtárgyak, továbbá korszerűsítették a határmenti szivattyútelepet, megépült a nagyfenéki zsilip és szivattyúállás. Korszerűsödtek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek és komplex vízrajzi mérőállomás létesült Szászberken és Jászberényben – tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek