Ásotthalom: megnyitották a Tömörkény-ház kapuját

A legendás ház kötődik Tömörkény Istvánhoz, Rózsa Sándorhoz, az alföldi élethez és Balástyához is. Joggal a Csongrád-Csanád megyeiek büszkesége. Most már látogatható

A Tömörkény-család tanyáját szombaton, az ásotthalmi Rózsa Sándor fesztiválon, ünnepélyes keretek között adták át. Az átadáson Toroczkai László, polgármester is jelen volt, és természetesen beszédet is mondott.Az eseményről a delmagyar.hu számolt be.

Maga a fesztivál Rózsa Sándor életével, legendájával és a betyárélettel foglalkozik. A látogatók számos érdekességet megtudhattak az egykori világról, még régi fegyvereket is kipróbálhattak és a Rúzsa-fához lovas kocsival vonulhattak ki. Természetesen a hagyományőrző marhapörkölt-főző verseny sem maradt.

A hétvége fénypontja mégis a már említett Tömörkény-ház volt, amit természetesen a fesztivál napokon kívül is meg lehet tekinteni. Az egyik érdekessége ennek a háznak az, hogy Rózsa Sándor is megfordult ott. Éppen ezért kapott helyet a most is fejlődő ásotthalmi élményparkban, egy Rózsa Sándor ajándékbolttal együtt.

A másik érdekesség – ami akár furcsaságszámba is vehető – hogy a tanyát még 2016 – ban fedezték fel, elég romos állapotban. Később pedig szakértők megállapították róla, hogy valóban a Tömörkény – családé volt. Ám ekkor még Balástyán állt.

Település összefogással, egy beruházás keretén belül költöztették át Ásotthalomra

A házat Ásotthalomra költöztették, hiszen az élményparkban koncepciót és elhelyezkedést tekintve nagyobb figyelmet kap. Ráadásul így volt anyagi keret a megtartására, hiszen az 1700-as évek beli épület olyan állapotban volt már, hogy kis idő elteltével teljesen tönkre ment volna.

A ház és a tanya tehát most máshol áll, ám egészen az eredeti. Mert mindent felhasználtak a régiből, amit csak fel tudtak.

Nem mindennapi esemény, amikor egy épület költözik egyik településről a másikra. Nálunk ez történt, tégláról téglára épült újra Ásotthalmon a Tömörkény-féle ház – fogalmazott Papp Renáta Ásotthalom alpolgármestere.

A tanyán skanzent és gasztronómiai múzeumot is berendeztek, igazi régi, korhű darabokkal. A fesztiválon pedig elhangzott Tömörkény István Rózsa Sándor nálunk című novellája, melyben a betyár látogatását örökíti meg az író.

Aki lemaradt a fesztiválról, annak sem kell csüggedni, a tervek szerint jövőre is lesz.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook

 


Hasonló cikkek