Aszfalthalomnak ütközött a motoros – életét vesztette – Fotókkal

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy 27 éves Heves megyei férfival szemben, akinek hanyagsága miatt egy motoros életét vesztette.

A vádlott egy Nógrád megyében 2018 nyarán útfelújítást végző cég munkaterületi vezetőjeként irányította az aszfaltozási és kátyúzási munkálatokat. A vádiratban szereplő, Cered és Szilaspogony közötti, felújítással érintett útszakasz egyenes vonalvezetésű, 4,1 méter széles volt, mindkét oldalát sűrű, bokros-fás növényzet szegélyezte.

A férfi által irányított munkavégzés során a munkások az úttest egy részére egy több mint három méter hosszú és egy méter magas mart aszfaltdombot halmoztak fel úgy, hogy a halom az úttestből mintegy két métert elfoglalt. Az útépítők a munkaterületet az esti órákban elhagyták, ezt megelőzően a vádlott nem gondoskodott az úton tornyosuló akadály előírásszerű elhatárolásáról, jelzőtáblák és terelőkorlátok kihelyezéséről.

21 óra 10 perc körül egy 22 éves, ittas domaházi férfi motorkerékpárjával haladt Szilaspogony felé, mintegy 60 km/h sebességgel. A férfi a veszélyt jelző táblák hiánya miatt nem észlelte kellő időben az úttesten lévő aszfaltdombot, így ráhajtott annak oldalára. A járművet az akadály megdobta, a motor a levegőbe repült, majd az úttestre zuhant, a motoros szintén az úttestnek csapódott, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott nem gondoskodott a munkaterület előírásszerű előjelzéséről és elhatárolásáról, jelzőtáblák kihelyezéséről, terelőkorláttal történő elhatárolásáról, holott ez a férfinak, mint a munkaterület vezetőjének kötelessége lett volna.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását és közel 500.000 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

 

 

 

 

 

 


Hasonló cikkek