Átadták a füzéri vár felvonóhídját

Átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei füzéri vár alsó várának felvonóhídját, valamint az oda vezető, 600 méternyi kiépített utat pénteken.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár avató beszédében elmondta: a vár a 2010 óta folyamatosan gyarapodó állami vagyon része. Hozzátette: 2011 óta a korábban romként ismert erődítmény felújítását az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül eddig több mint 700 millió forinttal támogatta. A Nemzeti Várprogram keretében további 1,5 milliárd forint jutott az építkezésre, amely segítségével részben újjáépült a füzéri vár.

Az államtitkár kiemelte: a beruházások eredményeként jelentősen megnövekedett a turisták száma Füzéren, a további fejlesztések pedig újabb lökést adhatnak a térségi idegenforgalomnak.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz-–DNP) úgy fogalmazott: korábban a műemlékvédelmi és az építész szakma vitatkozott rajta, hogy szükség volt-e a vár jelenleg is látható léptékű újjáépítésére, de az idő az építtetőket igazolta. Kiemelte: amikor a várban programot szerveznek, hét-nyolcezer ember is megfordul Füzéren, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Horváth Jenő polgármester beszédében kifejtette: a felújítási munkálatokat régészeti feltárás is kísérte. Mint, mondta, jelenleg a vár felújításának második üteme zajlik, de már rendelkezésre állnak a harmadik ütem elindításához szükséges jogerős építési engedélyek is, jelenleg a támogatásról szóló kormányzati döntésre várnak. A harmadik ütemben egy felvonó épülne a parkolótól a várig annak érdekében, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is látogathassák az épületegyüttest.

A most átadott beruházás az MNV Zrt. beruházásában zajlott le, a régészeti munka 270, a kapu és az út építése pedig 80 millió forintba került – közölte Horváth Jenő. Hozzáfűzte: idén eddig hetvenezren váltottak jegyet a várba, amely a felújítás előtt évente húsz-harmincezer látogatót fogadott.

fotó: illusztráció


Hasonló cikkek