Átadták a megújult szigligeti várat

szigletivaratatadtakÁtadták csütörtökön a 302 millió forintból megújított szigligeti várat. Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a vár fejlesztése szép példája annak, hogy a Balaton egyik legszebb pontján élő közösség hogyan tud élni a történelmi múlt adta lehetőséggel.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme Szigliget, amelynek sokáig méltatlan körülmények között kellett “eltartania” a várát. “Ez egy olyan történelmi kincs, amelyhez hosszú éveken át hiányzott az a hozzáadott érték, amely rangjára emelve vonzóbbá teheti” – jegyezte meg Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a balatoni régiónak, amióta nem élhet meg abból, hogy a kelet- és nyugatnémetek találkozási pontja, valami újat, valami többet kell adnia, hogy növelje turisztikai vonzerejét. Ezt a célt szolgálja a szigligeti vár fejlesztése is.  Navracsics Tibor hozzátette: ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy csínján bánjanak a vonzerőfejlesztéssel, hogy megmaradjon az az egyediség, amivel Szigliget rendelkezik, hiszen ennek a településnek sikerült megőriznie régi családias jellegét, sőt végvárságát is a hagyományőrzéssel

Az ünnepségen, amelyen egy ágyúlövéssel adták át a várat, Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere arról beszélt, hogy a várban történt rekonstrukcióval nemcsak a település, hanem az ország is gazdagodott. Beszámolója szerint az elmúlt években már százezren látogatták a várat, amely öt éve került az önkormányzat gondozásába. Azóta a település a belépőkből befolyt összes bevételt – tavaly majdnem 70 millió forintot – állagmegőrzésre, fejlesztésre fordította.

A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult projekt eredményeként új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.

A település a várral szeretne a kulturális és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává válni a hazai és a külföldi látogatók körében. A projekt eredményeként a vár környezete is megújult és új munkahelyek is létesültek. Az átadás napja után szigligeti vár január 1-től látogatható.

Forrás: MTI/PannonHírnök


Hasonló cikkek