Átadták a polgárőrök arany érdemkeresztjét

Nemrégiben kapta meg Dékány Péter, a Balástyai Polgárőr Egyesület elnöke a Polgárőr Érdemkereszt legfényesebb fokozatát, melyet Túrós András országos vezető nyújtott át

A polgárőrök munkájáról már lapunk is  szót ejtett. Ezért fontos beszámolnunk erről a díjról is. Hiszen az önkéntes polgárőrök áldozatos tevékenysége nagymértékben segíti a bűnözés visszaszorítását megyei és országos szinten is. Balástyán a majdnem 25 éves fennállás óta jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. Szembetűnő, hogy a lakosok tisztelik a polgárőröket, és csak ritkán akadnak összetűzések, azok is kisebbek.

Dékány Péter, kitüntetett polgárőr elnök a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy örül az elismerésnek, de meglepődött, hogy a megyei polgárőr -­szervezetek szövetségének elnöke, Batiz István javasolta a díjra.

Pedig az ilyen díjak éppen annyira fontosak, mint az a munka, amit a polgárőrök végeznek. Ez nemcsak elismerés, de példamutatás is. Szeretnék ösztönözni a fiatalabb generációt, hogy csatlakozzon a polgárőrséghez. Ugyanis többek között például a baráti társaságból lett balástyai egyesület tagjai is elöregedő társadalmat képviselnek. Maga Dékány Péter hatvanhat éves. Bár lelkesedése töretlen, várja az utánpótlást, hogy legyen kinek megtanítani a hivatást és átadni a stafétát. Legnagyobb örömére most négy fiatallal gyarapodott a település szervezete.

Ezek szerint van remény, de nem szabad félvállról venni a polgárőrök tetteit, hiszen nyugalmat, rendet és biztonságot szolgálnak.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek