Átadták a Szakképzési Díj elismeréseket

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által alapított Szakképzési Díj elismeréseit csütörtökön Budapesten.

 A díjátadó ünnepségen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta, a magyar társadalom továbblépési lehetőségként tekint a szakképzésre, amelyet érdemes fejleszteni. A szakképzés fejlesztésében pedig fő vezérlő elvként a gazdaság igényeit kellene követni.
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy a magyar munkaerőpiacot a munkaerő iránti kereslet jellemzi, a gazdaság számára fontos szakképzett munkaerőből kezd hiány lenni. A tárca a szakképzés fejlesztését a partnerekkel közösen végzi – tette hozzá.

 Klaus Dieter Streicher, Németország budapesti követe az innováció és a szakképzés fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság növekedéséhez szükséges a jó szakember, a duális képzés erősítésével lehet a versenyképességet biztosítani.
Dale A. Martin, a DUIHK elnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy a német kamara megalakulása óta központi kérdésként kezeli a szakképzést, Németországban eredményorientált interaktív szakképzés folyik, amely megalapozott elméleti és gyakorlati ismereteket közvetít, hogy fiatalok megfeleljenek a folyamatos kihívásoknak, sikeresek legyenek szakmai életükben.
Kásler Péter, a DUIHK szakképzési alelnöke elmondta, hogy az alapító tagok a kamara szabályzatában kiemelt feladatként rögzítették a szakképzést.
A Szakképzési Díj pályázat egyre ismertebb, a 2018/2019. évi kiírásra 28 pályázó nyújtott be projektet, és egyre inkább erősödik az iskolák érdeklődése az elismerés iránt – mondta az alelnok.

A motiváció kategóriában a díjat a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája kapta a “Bánkirobot Team – személyre szabott tehetséggondozás a jövő innovációs szakembereiért” pályázatáért.
A kooperáció kategóriában a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. “Mintaértékű duális gyakorlati képzőhely kialakítása a Büttner Kft. nagyatádi telephelyén” pályázatot díjazták.
Az innováció kategóriában az elismerést a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum “Webex Board a szakképzésben” pályázata kapta.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban alapította a Szakképzési Díjat, hogy hozzájáruljon a kiemelkedő projektek és kezdeményezések elismerésével a szakmai képzés színvonalának emeléséhez, társadalmi megbecsüléséhez, és ösztönözze az érintetteket az aktív szerepvállalásban. A díjra magyarországi vállalatok, szakiskolák, közintézmények, civil és társadalmi szervezetek, magánszemélyek pályázhattak.


Hasonló cikkek