Átadták Pozsony csúcsmodern buszpályaudvarát

Megnyitották az új, modern Nivy autóbusz-pályaudvart Pozsonyban. Végleg a múlté a koszos, büdös szlovák fővárosi buszállomás.

Szeptember 30-án megnyílt az új pozsonyi autóbusz-pályaudvar. A XXI. századi építészeti megoldások tömegét felvonultató Nivy nem csupán buszállomás, hanem egy korszerű bevásárlóközpont is. Az ingatlanfejlesztő HB Reavis szimbolikusan átadta a komplexumot a Slovak Lines autóbusz-társaságnak, mely az elkövetkező 40 évben működtetheti.

Megnyitották emellett a hozzá tartozó, zöld tetővel ellátott bevásárlóközpontot, valamint megnyitják a főváros első kerékpártornyát, ami lényegében egy nagy kapacitású automata biciklitárolót takar. „Örülök, hogy négyévnyi munkálatok után sikerült befejeznünk. Bízom benne, hogy a helyből, ahonnan korábban menekültek az emberek, olyan hely válik, amelyet mindenki megkedvel” – nyilatkozta a HB Reavis Slovakia vezérigazgatója, René Popik.

Az újonnan átadott buszpályaudvar első járata a swechati reptérre indult. Reggel óta problémamentesen közelkednek a regionális és a távolsági buszok is.

A föld alatti körforgalom, mely első az országban, egyben a Nivy mélygarázsának főbejárata. Több mint 2000 parkolóhely van itt. A gyalogosok három bejáraton át lépnek be a komplexumba, az egyik bejárat éjjel-nappal nyitva lesz.  Az utasok a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhetik a buszpályaudvart.

Ezen a szinten boltok, drogériák és gyorséttermek, poggyászmegőrző és információs pultok találhatók. Az induló és érkező járatokat egy nyolc méter hosszú, repülőtéri stílusú digitális falon tüntetik fel. Az autóbusz-járatok üzemeltetői számára benzinkutat, autómosót, gyorsszervizt, járműkarbantartó és tisztító részleget alakítottak ki a komplexumban. Az állomás napi kapacitása 20 ezer utas, 1100 járat, de a terminál maximális kapacitása akár ötször nagyobb is lehet.

A Nivy komplexum építése 2017-ben kezdődött. Az épület tetején futópálya, edző- és piknikpark, közösségi kert és játszóterek találhatók.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek