Áthelyezték az Irakban szolgáló szlovákiai katonákat!

A kormányhivatal tájékoztatása szerint 7 katonát kivittek az ország területéről, áthelyezésük a biztonsági előírások szerint zajlott.

A hírt megerősítette Peter Pellegrini kormányfő is. „Az iraki aktuális helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyeztük át a missziójukat teljesítő 7 szlovák katonát.” – áll a kormányfő állásfoglalásában. A kormányhivatal szerint a következő lépésekről a szövetségesekkel való egyeztetés után fognak dönteni.

A kormányfő hétfőn megemlítette az Irakban lévő szlovák katonák lehetséges evakuálását, amikor a NATO-tagállamok nagyköveteinek állásfoglalását tolmácsolta. Akkor azt közölte, hogy a küldetés minden egyes tagja biztonságban van.

Mint ismert, múlt héten csütörtökön amerikai légicsapás végzett Kászim Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokával és Abu Mahdi al-Muhandisszal, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjével Bagdadban. A konfliktus miatt Danko megpendítette, hogy hazajöhetnének az Irakban szolgáló szlovákiai katonák is. Az SNS elnöke szombaton fel is szólította a kormányfőt, ne legyen gyáva, és haladéktalanul menekítse ki a szlovák katonákat Irakból. Pellegrini azt üzente Dankónak, hogy ne mondja meg, mit kell tennie. A miniszterelnök szerint ha Szlovákia megpróbálná egyenként evakuálni azokat a szlovák katonákat, akik a NATO iraki kiképzési missziójában vannak, az veszélyeztetheti az életüket.

Forrás: parameter.sk, TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek