Átlépte a hárommilliót a romániai beoltottak száma

Vasárnap délután átlépte a hárommilliót a koronavírus ellen Romániában beoltott személyek száma – közölte honlapján az oltási kampányt koordináló bizottság.

A hivatalos adatok szerint vasárnap délután 17 óráig 3 037 698 személyt oltottak be Romániában. Közülük 1 794 505-en a második oltást is megkapták. A beoltott romániaiak több mint háromnegyed része (76,92 százalék) a Pfizer által gyártott oltóanyagot kapta. Az Astra-Zeneca oltását 13,81 százalékuknak, a Modernáét 9,25 százalékuknak adták be.

Romániában elsőként Temesváron szerveztek a hét végén oltási maratont, amely keretében péntek délutántól előjegyzés nélkül bárki beoltathatta magát a Pfizer vakcinával.

A Digi24 hírtelevízió jelentése szerint a maraton keretében vasárnap estig mintegy 6400-an kapták meg az oltást. Amint a szervezők közölték, három hét múlva újabb maratont szerveznek a második oltás beadására.

A járvány terjedéséről közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában a járvány harmadik hulláma immár a leszálló ágban van. Vasárnap csupán 1542 új esetet diagnosztizáltak, ami csak kevéssel több a korábbi két hét napi átlagának (2990) a felénél.

A járvány halálos áldozatainak a napi száma is csökken, de még mindig magas.

A vasárnap kora délután közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 127-en haltak meg, 35-tel kevesebben, mint a korábbi két hétben napi átlagban. A kórházakra nehezedő nyomás is enyhült. Míg április elején a 14 ezret is meghaladta a kórházban ápolt fertőzöttek száma, vasárnap már csak 10 312-en voltak kórházban. Viszonylag magas maradt azonban az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegek száma. Ott továbbra is 1358 személy életéért küzdenek.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek