Áttekintő: Jól vizsgázott a módosított hongkongi választási törvény

A Kína-barát erők dominálnak a hongkongi parlamentben

Befejeződtek a mérsékelt érdeklődés mellett, az új választási törvény szerint tartott hongkongi mini-parlamenti választások, melyen elsöprő győzelmet arattak a Peking- párti jelöltek. Kína megítélése szerint  Hongkong a Peking által bevezetett változtatások eredményeként a „rend helyreállításának” új szakaszába lép.

Tisztviselők a változtatások mellett érvelve hangsúlyozzák, hogy erre a stabilitás biztosításához volt szükség.  a nyugati nemzetek egy csoportja és más kritikusok szerint azonban,  gyengítették a demokráciát.

HVG

A vitatott, nagyon alacsony részvétellel zajló hongkongi törvényhozó tanács választásán a Kína politikáját támogató jelöltek törtek előre.

A törvényhozó tanács Hongkong miniparlamentje, amely törvényeket hozhat és módosíthat helyi szinten. A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint a már majdnem teljes feldolgozottság utáni eredmények alapján a Peking-párti jelöltek nyerhették el mind a kilencven képviselői helyet a törvényhozásban. Az új választási törvény alapján a választópolgárok csupán 20 képviselőt választhattak meg közvetlen szavazással.

EURONEVS

Toronymagasan győztek a Kína-barát erők a hongkongi parlamenti választásokon

Majdnem az összes parlamenti helyet Kína-barát politikusok nyerték a hongkongi voksolásokon. Nem csoda, hiszen a választási törvényt tavasszal Peking nyomására írták át.

Szabad Európa

Elsöprő győzelmet arattak a Peking-párti jelöltek a hongkongi választáson

Elsöprő többségbe kerültek a Peking-párti jelöltek a hongkongi törvényhozói tanácsban a kínai vezetés által hozott új szabályok alapján először megrendezett választásokon.

A december 19-i választáson 30,2 százalékos részvételt regisztráltak, a legalacsonyabbat, amióta a terület 1997-ben visszakerült Kínához. Alig több mint 1,3 millió ember adta le a voksát a szavazásra jogosult 4,5 millió közül.

BBC

Hongkong: Peking-párti jelöltek söpörték be a vitatott LegCo-választást

Peking-párti jelöltek győzelmet arattak a hongkongi törvényhozó tanács (LegCo) választásán, mivel a város minden idők legalacsonyabb szavazói részvételét érte el.
Ez volt az első LegCo-választás azóta, hogy Kína átfogó és vitatott változtatásokat hajtott végre a város választási rendszerében.
A tisztviselők azzal érvelnek, hogy a változtatásokra a stabilitás biztosításához volt szükség, a kritikusok szerint azonban gyengítették a demokráciát.
Hétfőn Peking is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben felvázolja a “demokráciát hongkongi sajátosságokkal”.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek