Áttörés előtt a zöld autózás

Autóipari szakértők szerint reális az esély arra, hogy az elektromos autók piaci részesedése 5-10 éven belül elérje a 25 százalékot, vagy annál magasabb értéket – hangzott el a Summa adásában.

Tisztán elektromos autó 3 millió forintért? Iparági becslések szerint néhány éven belül valós alternatívát jelent majd ennyiért a „zöld jármű” a benzines és a dízel meghajtású kocsikkal szemben.

Öt éven belül jönnie kell a 3,3 millió forint körüli elektromos autóknak Európában” – nyilatkozta a Renault főnöke, Thierry Bolloré a Handelsblattnak, amelyben az iparág helyzetét elemezte.

A cégvezető legfontosabb kijelentése az volt, hogy keményen dolgoznak azon, hogy  10 ezer euró alatt kínáljanak elektromos autót az európai piacon.

Az elektromos autók árának drasztikusan csökkennie kell, ez egy szükségszerűség” – mondta.

Zöldül a közlekedés

Egyre több a környezettudatos autós Magyarországon. Az idei első negyedévben 1712 zöld rendszámot adtak ki, amiből 679, azaz az összes 40 százaléka már tisztán elektromos autóra került.

Várkonyi Gábor, autóipari szakértő úgy vélte, hogy a Renault vezérigazgatójának az előrejelzését is figyelembe véve, jelentős átrendeződés várható a járműpiacon a következő években az árammal működtetett gépkocsik javára.

A szakértő szerint a nyilatkozatból nem derül ki, hogy a Renault cégvezetője a 10 ezer eurós árat kedvezményekkel vagy anélkül értette.

„Azt gondolom – ismerve a cikket -, hogy valószínűleg arról van szó, hogy a cél az az lenne, hogy ténylegesen mindenféle támogatás nélkül is olcsó autókat lehessen kapni.

Várkonyi Gábor úgy számol, hogy a következő 3-4 évben jelentős offenzíva várható az elektromos autók piacán, ami azt jelenti, hogy egyre inkább elérhetővé válik az elektromos hajtású jármű az eddig benzines vagy dízelmotort választó fogyasztók körében.

Öt vagy tíz évvel ezelőtt nem lehetett kimutatni az elektromos autók arányát, talán csak a kínai autópiacon, ahol már akkor is számoltak azzal a lehetőséggel, hogy a jövőben a kínai autógyártás erősen az elektromos hajtás felé fog menni” – fogalmazott. „Az elektromos hajtásnak Európában, pláne Amerikában egy évtizeddel ezelőtt nem volt lényeges piaci részesedése” – tette hozzá.


Hasonló cikkek