Augusztus 20-án debütál Tolcsvay László Új magyar rapszódiája

A Szabad Tér Színház, ahogy az elmúlt években, idén is külön produkcióval készül Magyarország nemzeti ünnepére: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egy egészen különleges gálakoncertet tűzött műsorra.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad harminc évvel ezelőtti ősbemutatója, a Tolcsvay testvérek, Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózuma, a Magyar Mise tér vissza a sziget fái közé augusztus 20-án, a műsor első részében egy új, nagyszabású ősbemutatóval, Tolcsvay László Új magyar rapszódiájával készülnek a nemzeti ünnepre. Az előadás nézői a tűzijátékról sem maradnak le, a koncert szünetében a kivetítőn élőben közvetítik számukra.

“Színházunk évek óta szívén viseli augusztus 20-i nemzeti ünnepünk méltó megünneplését és az alkalom ünnepélyességének fokozását. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad Budapest és Európa egyik legszebb nyári színháza az elmúlt években Erkel Ferenc Bánk bán című művét, valamint egy teljes rekonstrukciót követően Erkel kevésbé ismert, István király című operáját mutatta be az államalapítás ünnepén, hatalmas sikerrel” – mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója az ünnepi koncert kapcsán. “Több alkalommal ünnepeltünk nagyon fiatal tehetségekkel, figyeltünk arra, hogy augusztus 20-án a színház a magyar szellemi értékeket ápolva és középpontba helyezve működjön, és természetesen nem csupán ezen az ünnepen, hanem az egész szezonban” – tette hozzá.

Idén 8 világsztár és 4 nagy nemzetközi társulat is gazdagítja Európa legnagyobb nyári fesztiválját, ebben kap jelentős szerepet a Tolcsvay-mű, amely Bán Teodóra ötlete és inspirációja alapján született. “A nemzeti ünnepre készülve vettük elő a Tolcsvay-testvérek több mint 30 évvel ezelőtti művét, a Magyar Misét. Látva a hiányát ezen zenei, művészeti koncepcióknak, a szerzőt ösztönözve végül egy olyan szimfonikus mű született, amely a Magyar Misével párt alkotva debütálhat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon” – fogalmazott az igazgatónő, továbbá hangsúlyozta, hogy a szellemi kultúra ápolása mindig is kiemelt szerepet kapott az elmúlt évek során, s ez meghatározta a Budapesti Nyári Fesztivál repertoárját és együttműködő partnereit.

A zeneszerző szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új Magyar Rapszódia, kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, a Margitszigeten a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli.

“Azért választottam ezt a zenei formát, mert ez tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy kifejezze a bennem kavargó csapongó, rapszodikus és a megnyugvást, a reményt kereső gondolatokat, érzéseket. Próbálok végig hű maradni ahhoz a zenei nyelvhez, amiben felnőttem. Engem még Kodály módszere szerint tanítottak mestereim. Különös, vagy éppen természetes, hogy amit a rockzene elementáris zenei nyelvezetében megéreztem, az azonos az emberi lelket megszólítani képes népdal esszenciális igazságával. Komponálás közben Magyarország sorsa, történelme, jövője, tájainak szépsége, a budai Várban töltött gyerekkorom, anyám, apám, az egész eddigi életem inspirál. Bízom benne, hogy a hangok összerendezik majd gondolataimat, irányítják érzéseimet, és az ünnephez méltó muzsika születik” – írta készülő új művéről a zeneszerző Tolcsvay László 2019 márciusában.

A Magyar Mise új pályaszakasz felé indította szerzőit, hallgatói számára pedig úgy beszél a spiritualitás fontosságáról, hogy nem követi szigorúan egyik egyházi felekezet előírásait sem. A Magyar Mise zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig, a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Az unikális zenei anyag és annak rendhagyó megvalósítása nemcsak itthon aratott sikert: turné keretében járta végig Németországot Dortmundtól Münchenen át Aachenig, ahol a legnagyobb templomokban és neves koncerttermek színpadain adták elő. Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt Novák Ferenc koreográfiájával, Csikós Attila díszletében, Koltay Gábor rendezésében. 1990 december végén a Zeneakadémián adták elő, az előadást a Magyar Televízió is közvetítette. Idén augusztus 20-án olyan sztárfellépők előadásában csendülnek fel az ismerős dallamok, mint Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza. A Magyar Mise karmestere Werner Gábor, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar.

(OTS)


Hasonló cikkek