Augusztus 20. – MKPK-főtitkár: Szent István számunkra elsősorban példakép

Szent István király számunkra elsősorban példakép – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) főtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Tóth Tamás úgy fogalmazott: a boldogok és szentek tiszteletének egyik legfontosabb ismérve az, hogy példaképeket állítanak elénk, akik “a jó harcot megharcolták”, a hitüket megtartották, és éppen ezért a keresztény emberek számára erőt adnak.

Szent István király személye közülük is azért különleges, mert ő egy nemzet számára adta meg azt az utat, amelyen “több-kevesebb sikerrel, de ma is járunk” – mondta.

Beszélt arról is, hogy a katolikus egyházban Szent István, a keresztény magyar állam megalapítója Magyarország fő védőszentje. Elmondta: az ortodox kereszténységben Szent Istvánt apostolként tartják nyilván, hiszen a tizenkét apostol mellett apostoloknak hívják azokat is, akik egy nemzetet a kereszténységre elvezettek, és a nyugati kereszténységben is kiemelt tisztelet övezi emiatt.

Tóth Tamás kitért arra: ma egy olyan világban, egy olyan Európában élünk, amely néha úgy tűnik, mintha elvesztette volna az identitását és keresné a gyökereit. Egy ilyen társadalmi kontextusban még inkább fontos az, hogy legyenek olyanok, mint államalapítónk, akikre fel tudunk nézni – tette hozzá.


Hasonló cikkek