Augusztus 20. – Több helyszínen ünnepelt Miskolc

Zászlófelvonással indult az augusztus 20-i ünnepség Miskolcon is. Katonai tiszteletadás mellett reggel felvonták az Országzászlót a Népkertben, majd elkezdődött a több helyszínen zajló programsorozat.

Mostanra szokássá vált, hogy a Szent István téren tartandó központi ünnepséget megelőzi egy rövid megemlékezés a Népkertben, ahol már az 1930-as években is állt egy Országzászló. A kommunista időszakban a hatalom azt lebonttatta a trianoni emlékhellyel együtt, később közadakozásból épült újjá, és kilenc évvel ezelőtt augusztus 20-án avatták fel ismét. Azóta minden évben felvonják itt a nemzeti színű lobogót államalapításunk ünnepén.

Ünnepi menet (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Délelőtt tíz órakor a Városházától indult el az aratókoszorút szállító menet. Népviseletbe öltözött fiatalok haladtak a nemzeti lobogóval, Miskolc zászlajával és a város új kenyerével, őket követték a városi, megyei, intézményi vezetők, önkormányzati és egyházi képviselők. A Szent István téren Veres Pál polgármester ünnepi beszéde után a történelmi egyházak plébánosai megáldották, megszentelték az új kenyeret, amit a polgármester megszegett, és minden jelenlévő kapott belőle kóstolót.

Veres Pál polgármester (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Egész napos belvárosi programokat kínáltak a szervezők, több helyszínen. Volt népművészeti mesterségbemutató, kirakodóvásár, népi játszóház, agyagozás, idén is zakatolt a rétesvonat, és természetesen vásárolni is lehetett az új lisztből készült új kenyérből. A nemzeti ünnep alkalmából tradicionális magyar ételekkel GasztroPlacc várta a látogatókat az Erzsébet téren.

Kóstoló az új kenyérből (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kisgyermekes családok, fiatalok és idősek egyaránt találtak maguknak megfelelő szórakozást. A gyerekeket a Csodamalom Bábszínház és a Zenebona Társulat produkciója várta. Több koncertet is hallhatott a közönség; a jó hangulatról olyan fellépők gondoskodtak, mint a Számadó Zenekar, Ködmön Formációs Táncegyüttes, Miskolci Mazsorett Együttes, Perecesi Bányász Fúvószenekar, a Miskolci Nemzeti Színház művészei, a Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Tényleg Zenekar.

Délután a Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlést tartottak, ahol átadták Miskolc idei kitüntetettjeinek a város díjait és elismeréseit, többek között Miskolc város díszpolgári címét, a Pro urbe díjat.

Számadó zenekar a Szent István téren (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Ezt követően folytatódtak a koncertek, események a belvárosban. Az ünnepi programsorozatot a Szinvavölgyi Néptáncműhely produkciója zárta a Szent István téren. Tűzijáték – hasonlóan a többi magyar településhez – Miskolcon sem volt.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek