Aukciós rekordot érthet el egy Botticelli portré

Egy kevésbé ismert Botticelli kép kerül eladásra a Sotheby’s Régi Mesterek tematikájú aukcióestjén jövő év januárjában, New Yorkban. Habár Botticelli művek ritkán jelennek meg a piacon, ha még is igencsak jelentős összeget érnek el. A 15. századi festmény leütési árát minimum 80millió dollárra (25milliárd Ft) becsülik, ha eléri ezt az összeget, akkor ez lesz a világ második legmagasabb áron eladott Régi Mesterek munkáiból származó festmény. Az első helyet magasan Leonardo Salvador Mundi műve tartja amely, 2017-ben a Christie’s aukcióján 450,3 millió dollárért kelt el.

A Tondót tartó fiatal férfi című művet a szakértők szerint Botticelli megrendelésre készítette. Bár az ábrázolt fiatal férfi személye bizonytalan valószínűleg a korabeli befolyásos Medici család egyik tagja lehetett. Arca a reneszánsz ideájának megfelelő szépséget testesíti meg, míg haja az akkor divat szerint ábrázolt. Habár ruházata visszafogott még is egy magasabb osztályhoz való tartozást sejtet. A kezében tartott tondo egy szentet ábrázol, azonban szimbolikája, jelentése a mai korból vizsgálva nehezen megfejthető.

Botticelli aki a nyugati művészet egyik kulcsfigurája, saját korában is ünnepelt művésznek számított. Festett portréi közül körülbelül csak egy tucatnak megfelelőnyi maradt fent, és azok is többnyire múzeumok gyűjteményeit képzik. A januárban árverése bocsájtandó portré azonban magán kézből egy amerikai gyűjtőtől érkezik. A festmény az évek során többször is tulajdonost cserélt, azonban a nyilvánosság elől nem zárták, több nevesebb múzeum is kiállíthatta – a jelenlegi gyűjtő 1982-ben vásárolta a Christie’s londoni árverésén.


Hasonló cikkek