Autótisztítás – a rovaroldóktól a viaszokig

Tippek kezdő autótulajdonosoknak.

Függetlenül attól, hogy milyen évszak van, az autó sajnos mindig koszolódik. Legyen szó sárról, porról, rovarról vagy madárról, úgy tűnik, mindig van valami, ami elrondíthatja a karosszériát.

Évszaktól függ is, meg nem is

Ugyan mind a négy évszak kosszal jár, mindegyiknek megvan az egyedi módszere. Télen a vastag latyak és sárréteg, valamint az utakra kiszórt só okozhat gondokat. Mikor melegebbre fordul az idő, akkor előjönnek a gyantacseppek, rovarok, és a madarak is mellékhelyiséget keresnek.

Mivel sokszor nem csak egyszerű porról, semleges felületi szennyeződésről van szó, a takarítás kulcsfontosságú. Ezeknek az anyagoknak a nagy része maradandóan károsítja a fényezést vagy akár a festést is.

Éppen ezért, ha szeretnénk hosszú ideig megőrizni autónk állapotát, elengedhetetlen annak tisztán tartása. Célszerű, hogy az egyes munkálatok során az arra tervezett szereket használjuk, ezzel a művelet egyszerre hatékony és kíméletes.

Előkészületek

Fontos, hogy a tisztogatásnak ne csak úgy nekiessünk. Először is lényeges, hogy meglegyenek a megfelelő eszközeink. Itt nem csak szivacsról és slagról van szó, különféle tisztítószerekre is szükséged lesz.

Az Autómosó Webshop oldalán minden egyes művelethez külön megtalálod a szükséges kellékeket. Ha pedig mindent beszereztél, azt is érdemes szem előtt tartani, hogy melyik munkálatot melyik követi.

Elsősorban a makacsabb, darabosabb szennyeződésektől kell megszabadulnunk. Ugyan olyasmit, mint például a friss madárürülék, egy szimpla slagozás is levisz. Azonban a makacsabb vagy az eltelt idő alatt a karosszériára kövült foltok eltávolítása már nem ilyen egyszerű.

Ilyen helyzetben érdemes valamilyen oldószert alkalmazni, de nem mindegy, hogy milyet. Minden szennyeződésre más és más vegyület az ideális, például a bogároldó szerek a szerves vegyületek oldására kiválóak.

Tavasszal és nyáron kész rovargyűjteményeket lehet összeszedni. A fekete tetemekkel vastagon borított lökhárító, rendszámtábla és motorháztető pedig a különféle nedvektől károsodhat. Pontosan ennek a letakarítására fejlesztették ki ezeket a vegyületeket.

Rengeteg időt és pénzt spórolhatunk azzal, ha körültekintőek vagyunk, és a felület, valamint a szennyeződés függvényében választunk tisztítószert. Kátrány, viasz vagy gyanta eltávolítására célzott vegyülettel könnyedén megtisztíthatjuk az érintett felületet anélkül, hogy a fényezésen, festésben kár esne.

Mindemellett az sem utolsó szempont, hogy a használt szereknek milyen káros mellékhatása lehet. Felnitisztítás esetén például célszerű pH-semleges vegyületeket használni. Ilyen a K2 roton Pro vagy RRC wheel gel, amelyek nem terhelik a környezetet.

A mosás és végső simítások

Annak érdekében, hogy a makacs szennyeződések mellett a kisebb foltokat, megfolyásokat és az itt-ott megülő port is eltávolítsuk, váltani kell az oldószerekről. A karosszéria megtisztítását a különféle előmosó habok, előmosók és samponok segítik elő.

A kerekekről se feledkezzünk el. A felni igen gyakran vastagon bekoszolódik, de használhatunk kifejezetten felnitisztító szereket, amelyek jócskán megkönnyítik a dolgunkat.

A motortér tisztasága sem utolsó szempont, ezzel ugyanis elősegíthetjük az autó hosszú távú működését. Mindemellett a különféle gumiápolók, valamint a viaszok végső simításként kerülnek föl a makulátlan járgányra.

 


Hasonló cikkek