Avarkori temetőt tártak fel Félegyházán

Egy napelempark építését megelőző ásatáson kerültek elő a föld mélyéről a több mint ezeréves emberi csontmaradványok, ékszerek és egyéb használati tárgyak – adta hírül a baon.hu.

A Kiskun Múzeum szakemberei egy olyan temetőt tártak fel, amelyről már korábban is tudtak, és a területről évekkel ezelőtt készült légi felvételek alapján azonosították be. A légi fotókon a növények növekedési eltéréseiből egy temető sírjai rajzolódtak ki a város határában. Akár 70-80 sír is lehet a területen, amit azonban nem tudnak teljes egészében feltárni, csak ott dolgozhatnak, ahol helyszínen folyó beruházás földmunkálatai zajlanak.

Eddig hét sírt tártak fel, melyek elhelyezkedéséből jól látható, hogy egy soros temető van szó, mivel a sírok egymás mellett vannak. A sírok mellékletanyaga alapján egyértelműen beazonosítható, hogy avar kori, 7. század végi temetőre találtak. Az ásatás során bronz fülbevalók, orsógombok, kerámia töredékek, edények, övcsatok kerültek elő nagyon jó állapotban.

A Kárpát-medence, azon belül is a Duna-Tisza köze volt az avar birodalom központja, innen indították hadjárataikat a környező népek ellen. A 9. század elejéig állt fenn az avar birodalom, amit Nagy Károly frank király az avarok leverésével semmisített meg.

Juhász Márta


Hasonló cikkek