Avartüzek pusztítottak az ország több pontján

Mintegy huszonöt hektárnyi száraz fű, gaz, erdő aljnövényzete és megműveletlen szőlő égett kedden Eger külterületén, a lángok két hétvégi házra is átterjedtek – közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hevesi Katalin elmondta: az épületek egyike teljesen leégett, abból kerti gépeket mentettek ki a helyszínre riasztott egri hivatásos tűzoltók. Egy másik hétvégi ház tetőszerkezetének mintegy fele ugyancsak megsemmisült a lángokban.
A helyszínen az oltást délutántól késő estig, összesen hat órán át, két járművel végezték, a munkát az erős szél nehezítette. Ezzel együtt Heves megyében kedden összesen húsznál több szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait, személyi sérülés sehol sem történt – tájékoztatott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a nap folyamán a tűzoltókat az ország több térségében: Baranya, Heves, Pest, Somogy és Veszprém megyében avar- és mezőtüzekhez riasztották. A Veszprém megyei Külsővat külterületén mintegy 60 hektáron égett le egy lápos, gépkocsival nehezen megközelíthető terület.
A Somogy megyei Kaposhomok közelében ugyancsak több hektáron, három területen égett az avar, a tűz lakóépületeket, pincéket is veszélyeztetett. A Heves megyei Atkár határában hat hektáron kapott lángra a nádas, bozótos, míg a Baranya megyei Vokány és Palkonya közötti területen mintegy 40 hektáron égett le a mező – ismertették.
Az OKF korábban jelezte: a Pest megyei Vecsés határában is 20-25 hektáron égett az aljnövényzet egy nádas, fás területen. A lángokat kísérő füst veszélyeztette az M0-s autóút forgalmát.

 


Hasonló cikkek