Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc üzenete

Az állami ünnepek és emléknapok nem csupán nemzeti érzelmeink felébresztésére szolgálnak, de alkalmat adnak arra is, hogy a felnövekvő generációk számára kulturális és nemzeti hagyományainkat átörökítsük.

A gyerekek számára a leghatékonyabban úgy adhatjuk át az információkat, ha aktivitásra ösztönözzük őket. Erre pedig kiválóan alkalmasak az interaktív, csatajeleneteket és korabeli hadmozdulatokat megelevenítő látványos bemutatók, amelyekre szerencsére egyre több településen van már lehetőség szerte az országban. Szolnokon például már március 4-én nagyszabású, élő hadijátékra került sor, 11-én a Csepel Plázában volt Huszár nap, március 14-én pedig Dunakeszin vehetett részt közel félszáz gyermek egy interaktív történelemóra keretében az egykori események újrajátszásán.

lovasok karddal csatázva

A Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium szervezésében a korhű jelmezbe öltözött huszárok, tüzérek és gyalogos honvédek csatáját követően a diákok csapatai is összecsaphattak a dunakeszi Katonadombon. A délelőtt bizonyára sok kisiskolás számára hosszan tartó élményt jelentett: az igazi fegyverek látványa, a puskaropogás és ágyúdörgés, valamint a csatajelenetek látványa sok fiatal szívet feltüzelt.

összecsapnak az utánpótlás csapatok

Bár a tanárok felkészítése is hangsúlyos egy-egy nemzeti ünnep alkalmával, ne feledjük: a szülő felelőssége is, hogy a felnövekvő fiatalok, a jövő generációi szívvel-lélekkel átérezzék az ilyen napok, s a nemzeti érzések jelentőségét. Hiszen egészen más hatása van azoknak az ingereknek, amiket családon belül kap az ember, mert ezek formálják igazán a szemléletét, nemzeti hovatartozásának érzetét.

Fotó: Tihanyi-Konda Szilvia


Hasonló cikkek